Ik zit nog tjokvol twijfels over preventief fouilleren


fouillerenWat vindt u van preventief fouilleren? Die vraag werd mij deze week, onderweg naar Albert Heijn, gesteld door een medewerker van RTV Dordrecht, in het kader van de televisierubriek ‘Uw Mening’. Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje… nee, niet van de journalist, die keurig zijn werk deed, maar eigenlijk van het feit dat ik anderhalve seconde met mijn mond vol tanden stond. Want wat vind ik eigenlijk van preventief fouilleren? Als columnist heb ik mijn mening meestal wel ‘bij de hand’, maar nu moest ik, voor het oog van de camera, toch erkennen dat ik nog tjokvol twijfel zit. Ook na de boodschappen bleef ik er over ‘doormalen’: ben ik nou voor of tegen? Tot dusver speelde dat hele fouilleerverhaal zich vooral af in buurten waar iemand nog wel eens een blaffer of een mes uit z’n broekzak haalt, dus ik vond het eigenlijk (héél hypocriet van mezelf) wel prima dat de politie dit machtsmiddel daar mag hanteren. Maar nu mag het dus ook in mijn eigen binnenstad en het kan mij nu dus ook overkomen. Fouilleren, al dan niet preventief, is een behoorlijke aanslag op iemands privacy. Ik kan daar over meepraten, want in mijn jonge jaren overkwam het me nog wel eens. Je had in Dordrecht indertijd het jongerenreisbureau NBBS en ik boekte daar vaak stedentripjes. Vermoedelijk vanwege mijn lange haar (,,Hé, da’s vast een hippie, die zal wel wat pretsigaretten bij zich hebben’’) werd ik er, beginjaren tachtig, op zo’n beetje elke luchthaven in Europa steevast door de douane uitgepikt en aan een uitgebreid ‘fysiek onderzoekje’ onderworpen. Geloof me, da’s niet bevorderlijk voor de vakantiepret. Preventief fouilleren in Krispijn en de Colijnstraat (dat mag daar sinds april 2011) zou er toe geleid hebben dat het aantal incidenten met wapens daar is afgenomen. Toch blijf ik worstelen met de vraag of ik wel een stukje persoonlijke vrijheid wil opofferen om me ‘veiliger’ te voelen in een binnenstad die ik eigenlijk altijd al als veilig ervaren heb. Ik ben er nog niet uit en kom er op terug. Eerst maar eens naar de kapper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s