Gaat mijn tante Jo straks ook naar het Energiehuis?


EnergiehuisHet zou zomaar kunnen dat het Energiehuis in Dordrecht, dat volgende maand open gaat, over pakweg een jaartje of tien, een begrip in de Drechtsteden is. Ik hoop dat van harte, want ik denk graag positief. Als volgend jaar ook de bioscoop (want dat wordt min of meer de buurman van het Energiehuis) klaar is, dan zou dit stukje stad, nét buiten het centrum, wel eens een heel bruisend stukje Dordt kunnen worden. Toch hou ik het gevoel dat de gemiddelde inwoner van Dordrecht nauwelijks notie heeft van wat er in het voormalige gebouw van het vroegere Gemeentelijk Energiebedrijf straks allemaal te zien en te beleven is. Op de eigen website omschrijft het Energiehuis zichzelf met de volgende woorden: Het Energiehuis is dé plek voor eigentijdse podiumkunsten voor de stad Dordrecht en de regio. Deze ontmoetingsplek staat van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond ter beschikking voor zowel professionals als amateurs. Het gebouw en haar bewoners staan garant voor een nieuwe manier van kunst en cultuur ‘beleven’, ‘maken’ en ‘leren’.
Mooie woorden, maar die woorden herbergen eigenlijk ook een beetje het probleem dat op de loer ligt: de ‘bespelers’ van het Energiehuis (Hollands Diep, de Kunstkerk, de Jeugdtheaterschool, Kunstmin, de Popcentrale, ToBe en poppodium Bibelot) vormen samen een zwaar gesubsidieerde lappendeken van grote en kleine, van professionele en minder professionele cultuurinstellingen die op verschillende ‘levels’ opereren. Die basis lijkt me op zich al wankel, want hoe groot is de kans dat het kaartenhuis ineenstort als een of meerdere van deze ‘bespelers’ zomaar ineens gekort worden op hun subsidie? Daarbij zet ik toch ook nog vraagtekens bij (excuses voor het woord) de mate van ‘navelstaarderigheid’ die het Energiehuis herbergt. Hoe toegankelijk is dit cultuurgebouw straks voor mijn tante Jo uit de Heelalstraat en mijn makkers van de voetbalclub? Is het Energiehuis er ook voor hen, of zien zij dit gebouw hun verdere leven lang alleen maar vanaf de buitenkant? Aan de drempel wordt momenteel misschien nog wel gemetseld, maar ik ben een beetje bang dat hij voor de meeste Dordtenaren nu al te hoog is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s