Waar een wereld verandert moet een wet ‘mee’ gaan


KoopzondagNog niet zo lang geleden waren taxichauffeurs in Londen verplicht om een baal hooi in de achterbak mee te nemen. Dat had alles te maken met het feit dat het paard nu eenmaal op tijd gevoederd moest worden. Deze van oorsprong logische, want diervriendelijke wetgeving uit 1679, bleef tot ver in het gemotoriseerde tijdperk van kracht, ook al was ze al lang en breed door de realiteit ingehaald.
Maar ach, die malle Engelsen hebben nu eenmaal de neiging om een beetje door te draaien als het om tradities gaat. Officieel bestaat de wet trouwens nog steeds, maar de wetgever kenschetst deze, sinds beginjaren negentig, als ‘een dode letter’ en er worden tegenwoordig dus geen ‘hooiloze’ taxichauffeurs meer geverbaliseerd.
Als de wereld verandert (en dat doet ze voortdurend) dan lijkt het me niet meer dan logisch dat ook de wetgeving aan die veranderingen wordt aanpast. In Nederland zitten we sinds 1930 opgescheept met een winkelsluitingstijdenwet die maar moeizaam met de tijd meegroeit. Goed, in 1996 werd deze wet vervangen door de winkeltijdenwet, maar nog altijd mogen de meeste winkels in dit land maar twaalf zondagen per jaar open zijn. Nu kun je daar als gemeentebestuur makkelijk omheen manoeuvreren door je gemeente als toeristisch gebied aan te merken, maar eigenlijk is dat niet meer dan een laf juridisch trucje. Je wil het, óf je wil het niet in je gemeente… zo simpel moet het zijn. Dat we in Nederland nog altijd wat spastisch doen over zondagsopeningen, vindt zijn oorsprong in het feit dat we van oudsher een christelijke natie zijn, waar de zondagsrust, her en der, nog hoog in het vaandel staat. De Dordtse ondernemers Cees van der Poel (supermarkt, Wielwijk) en Corinne Vermeij (chocolaterie, Vriesestraat) willen hun winkeldeuren vanaf 10 maart elke zondag open zetten. Ze lopen daarmee vooruit op een wetswijziging die nog niet officieel van kracht is, omdat de Eerste Kamer er nog mee moet instemmen. Ik ben heel benieuwd hoe de lokale wetshandhaver hier straks op reageert. Gaat Dordt straks ‘een dode letter’ handhaven? En komt de politie dan met de diligence?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s