Het begon met houten keetjes in een modderpoel


WC SterrenburgDe film heet ‘De Noorderlingen’, is alweer een jaartje of twintig oud en regisseur Alex van Warmerdam beschouwt het als zijn beste werk ooit. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig in een nieuwbouwwijk die uit één straat bestaat en vertelt het verhaal van de mensen die leven in een allesomvattende leegte. Toen ik de film indertijd zag woonde ik al lang niet meer in Sterrenburg, maar de overeenkomst met deze buitenwijk, waar ik opgroeide, was treffend. Letterlijk ging die vergelijking niet op, want de Regenboogstraat in Sterrenburg II was beginjaren zeventig lang niet de enige straat in deze toen nog piepjonge woonwijk. Toch herinner ik me vooral die enorme hoeveelheid ruimte met als enige ‘lichtpuntje van beschaving en cultuur’ een serie houten keetjes met winkels, een cultureel centrum en zelfs een bibliotheek, waar je heuse stripboeken mocht lenen.
Het was het prille begin van winkelcentrum Sterrenburg, dat dit jaar zijn 40-jarig bestaan viert. De meeste winkels uit de begintijd (ik was een kind en wist niet beter) kan ik me niet eens meer herinneren, al staat me iets bij van een supermarkt die aanvankelijk Gruma en later Torro heette. De basisschool waar ik op zat (De Kosmos) lag in mijn eigen straat, dus een bezoek aan die uitnodigende noodgebouwtjes was de verste expeditie die ik zelfstandig maakte. Mijn straat en die hardhouten hokken waren de ijkpunten van mijn kinderjaren. Het winkelcentrum was van meet af aan een succes en is dat eigenlijk door de jaren heen gebleven. Het is er altijd druk, al zijn de vaders en moeders van toen (voor zover ze nog onder ons zijn) de opa’s en de oma’s van vandaag en lopen ze niet meer door de modder, maar rijden ze met hun scootmobielen door het nu zo behaaglijke overdekte winkelcentrum met hun kleinkinderen op schoot. Ik kom er nog graag en wordt er vaak begroet door oudere mensen die mij nog herkennen als ‘het buurjongetje’ of het voetbalvriendje van hun zoon. Misschien heb ik daarom wel een zwak voor winkelcentrum Sterrenburg, want alleen daar ben ik eeuwig jong.

FOTO: het tijdperk van de houten keetjes is hier nét voorbij. Sterrenburg heeft een modern, overdekt winkelcentrum.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s