Herrie in ‘De Hout’… wie stelt de norm?


geluidoverlastZe zijn het zat, de bewoners van De Dordtse Hout: dat geluid, afkomstig van de N3, de A16 en de spoorbaan richting Breda. Maar wie zijn eigenlijk ‘ze’? Wat mij opvalt aan de berichten die ik over de vermeende geluidsoverlast in deze wijk lees, is dat blijkbaar niet alle bewoners er evenveel last van hebben. Er zijn ook ‘Houtbewoners’ die hardop beweren dat het allemaal best meevalt. Ik kom er geregeld (heb er een kennis wonen) en ik moet eerlijk zeggen dat dit wijkje op mij niet als bijzonder lawaaiig overkomt. Misschien komt dat wel omdat ik in de binnenstad woon, waar ik in de loop der jaren een tikkie geluidsimmuun ben geworden. Nou is dat continue geruis op de achtergrond in de Dordtse Hout, in Wilgenwende en in delen van Sterrenburg III ook onvergelijkbaar met scheurende scootertjes, dronkemansgebrul en blije toeterturken tijdens een WK-voetbal. En dat ik daar persoonlijk niet zo’n last van heb heeft ongetwijfeld ook met het verwachtingspatroon te maken. Binnenstadsbewoners stellen zich in op stadsgeluiden en hebben een mentaal eeltlaagje op de gehoorvliezen ontwikkeld, terwijl buitenwijkbewoners vaak juist bewust hebben gekozen voor een rustige woonomgeving. Geluidsoverlast is (tot op zekere hoogte) een subjectief begrip, want waar de een al letterlijk ziek wordt van dameshakjes op een trap, slaapt de ander bij wijze van spreken dwars door een aardbeving heen. Toch bestaat er wel degelijk zoiets als een norm, althans de overheid heeft het begrip geluidsoverlast wettelijk vastgelegd. De geluidsbelasting van een weg of een spoorweg mag niet boven een bepaalde grens (de voorkeursgrenswaarde) uitkomen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet bij de gemeente maar bij de wegbeheerders. In dit geval zijn dat Rijkswaterstaat (A16), de provincie (N3) en ProRail (spoorweg). Maar de gemeente heeft natuurlijk wel een morele verplichting naar haar inwoners. ,,We zijn dan ook met alle betrokken partijen voortdurend in gesprek’’, zegt een gemeentewoordvoerder. Maar laten we eerlijk zijn, dat zet op korte termijn, nauwelijks zoden aan de dijk. Zo snel mogelijk meer groenwallen aanleggen en vooral veel bomen planten… alleen dát kan hier nog enig verschil maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s