Echte belangstelling of ordinair zieltjes werven?


vote

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zoeken onze lokale politici ‘vet sjans’ met de kiezer. In mijn (tot dusver zeer onregelmatige) serie campagnecolumns wou ik het eens hebben over die internetoffensiefjes van de deelnemende parijen. Ik kijk daar overigens positief tegenaan, want wat is er nou mooier dan de politicus op zoek naar nieuwe inzichten en ‘het gevoel van de straat?’ Toch hou ik ook een beetje een slag om de arm en stel mezelf bij elk initiatief de vraag: draait het om oprechte belangstelling voor de kiezer of is hier uiteindelijk gewoon sprake van ordinair zieltjes werven? Over het algemeen hoor je vaak de kritiek dat politici hooguit rondom verkiezingen ‘aanspreekbaar’ zijn en weer snel richting de achterkamertjes verdwijnen zodra de buit binnen is. In Dordrecht vind ik dat zeker niet het geval. De grootste collegepartij Beter voor Dordt  is, na de overwinning van 2010, nooit in een ivoren toren gaan zitten en ook ‘regeerpartners’ VVD en CDA, alsmede de oppositiepartijen zijn in Dordrecht makkelijk benaderbaar. Eerlijk is eerlijk, politiek in Dordt is vandaag de dag een stuk laagdrempeliger dan, laten we zeggen, in de jaren tachtig en negentig.
Een in mijn ogen geslaagde handreiking naar de kiezer komt van de PvdA. Op de website ‘ikbeneendordtenaar.nl’, nodigt de partij Dordtenaren uit om ‘mee te schrijven’ aan haar verkiezingsprogramma. Die website (waarop vanzelfsprekend de kleur rood overheerst) is een lust voor het oog en wekt in ieder geval de indruk dat deze partij de oortjes serieus aan de ziel van het electoraat te luisteren legt. En wat je ook mag vinden van lijsttrekker Cor van Verk (toch een beetje ‘old school’ PvdA) hij is, in het filmpje op die website, gewoon lekker zichzelf en daardoor zeer overtuigend. Een andere ‘meedenksite’ is die van D66 (‘vertelhetD66Dordrecht.nl’). Daarop kun je meepraten over allerlei onderwerpen die in de stad spelen en fractievoorzitter Nelleke de Smoker discussieert enthousiast mee. Nadeel is dat het vooral de ‘usual suspects’ zijn (zeg maar de welbekende ‘beroepsmeepraters’) die deze website frequenteren. Dat verdient beter.
Ik kom er op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s