Ik ben trots op mijn oud-collega Hans Berrevoets


Hans Berrevoets (bewerkt),,Hé Hans, pas nou op dat je niet de Dordtse Hekking wordt.’’ Voor de jeugdige lezer: Tjolk Hekking was wethouder in het fictieve provinciestadje Juinen, een karakter in het legendarische satirische televisieprogramma van Kees van Kooten en Wim de Bie. Ik mag Hans Berrevoets graag, maar ik mag hem ook graag een beetje plagen. Overigens gaat die vergelijking met Hekking grotendeels mank, omdat Hans, in tegenstelling tot de Juinense wethouder, niet gedreven wordt door ijdelheid en machtswellust, maar door idealisme en gevoel voor rechtvaardigheid. De enige overeenkomst zit hem in het feit dat Hans – jarenlang hét gezicht van dagblad De Dordtenaar – zo’n beetje overal ‘op’, ‘in’, en ‘bij’ zit. En dus waarschuw ik hem wel eens voor ‘conflict of interest’, want soms ben je zomaar ineens journalist, belangenbehartiger én belanghebbende tegelijk. Even een kleine opsomming: Hans is initiator van het platform stedelijke herdenkingen en voorzitter van de plaatselijke Raad van Kerken, het Buddingh’-genootschap en het Platform dak- en thuislozen. Daarnaast is hij een verdienstelijk schaker, die ooit de journalistencompetitie van het vermaarde schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schreef. Verder stond hij mede aan de basis van Bibelot en maakt hij deel uit van de ‘journalistenclub’ die vier keer per jaar het Grote Dordtse Stadsdebat organiseert.  In een persbericht omschrijft de gemeente Dordrecht hem als ‘een man die mensen op diverse terreinen weet te enthousiasmeren en samen te brengen.’ Hè, een persbericht? Jawel, Hans Berrevoets is voor één keer niet de man ‘achter’, maar hoofdrolspeler ín een persbericht. Op verzoek van de gemeente en de Commissaris van de Koningin is hij namelijk voorgedragen om, op 30 april, namens de Dordtse inwoners aanwezig te zijn bij de beëdiging en inhuldiging van de nieuwe Koning in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ik gun hem dat van harte en vind hem ook de juiste afgevaardigde van mijn stad. Daarnaast ben ik vooral trots op mijn oud-collega, die mij ooit aanmoedigde en bijstond bij mijn eerste schreden in de journalistiek.
En beste Hans… ik hoop dat je het niet erg vindt, maar ik ben ook een tikkie jaloers.

Advertentie

2 reacties

  1. Ach, Berrevoets, een ondermaats journalist die met zijn “platform stedelijke herdenking” goede sier wil maken in de pers en bij het gemeentebestuur. De deelnemers van het platform doen het werk en hij treed er mee naar buiten en gaat met de resultaten van hun werk aan de haal. Onafhankelijk ? Zijn schrijfsels zijn vaak een preek voor eigen parochie. Een man die tegenwoordig overal god bijhaalt neemt niemand straks toch meer serieus ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s