Is Radar bang dat er een subsidiekraantje dicht gaat?


discrimination-lawsuitMaar liefst achttien keer hebben Dordtenaren vorig jaar een klacht over discriminatie ingediend bij de organisatie Radar. Een artikel hierover stond vorige week al in deze krant, maar nu pas dringen de feiten écht tot mij door. Hoewel… feiten. Dat is het hem nou juist: het persbericht van Radar staat boordevol veronderstellingen en insinuaties die vooral de indruk wekken dat er in Dordt volop gediscrimineerd wordt. Als ik het bericht nóg eens goed doorneem, prik ik er wel heel makkelijk doorheen. Ik neem even wat ‘feiten’ met u door. Zaak 1: een man van Poolse afkomst klaagt dat hij bij een autoverhuurbedrijf geen auto meekreeg. Dat kan gebeurd zijn, maar ik lees verder niks over de omstandigheden. Had de man een geldig rijbewijs? Kon hij eventueel ook andere papieren overleggen? Was er misschien sprake van een taalbarrière? Zaak 2 is vergelijkbaar: een telefoonwinkel weigert een abonnement te verstrekken aan een buitenlander (letterlijk uit het persbericht, maar wederom geen details.) Zaak 3: iemand zegt bij een uitzendbureau te zijn gediscrimineerd, want men kan hem daar niet aan een baan helpen. Volgens de klager heeft dat alles te maken met zijn afkomst. Ja, dat is mogelijk, maar het kan ook aan 99 andere dingen liggen. Zaak 4: een klager ‘heeft het gevoel’ (ook weer letterlijk uit het persbericht) dat allochtonen bij zijn (voormalige?) werkgever eerder worden ontslagen dan autochtonen. Zaak 5: een vrouw met een ‘niet-Nederlands-uiterlijk’ heeft het idee dat ze in een winkel door het personeel extra in de gaten wordt gehouden. Excuseert u mij mijn wantrouwen, maar het valt mij op dat het in dit persbericht louter om subjectieve klachten draait… om zaken die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Nee, namen en rugnummers willen we hebben, dan kan de pers er nog eens induiken en misschien een en ander helpen rechtzetten. Met dit soort suggestieve en stemmingmakende persberichten voel ik me als journalist vooral belazerd en kan ik alleen maar concluderen dat Radar vooral bezig is haar eigen bestaansrecht aan te tonen. Misschien wel om te voorkomen dat er ergens iemand een subsidiekraantje dicht draait.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s