Waarom een college laten sneuvelen over ‘iets triviaals?’


fightHet mooiste aan politiek vind ik altijd nog het systeem. Dat zit niet alleen landelijk, maar ook lokaal, best aardig in elkaar: het college ‘regeert’, de gemeenteraad controleert en stuurt bij of trapt, waar nodig, op de rem. Aan dat systeem zitten ook wel wat rafelrandjes, want deze bestuursvorm komt het best tot haar recht als louter inhoud de boventoon voert. Maar ja, politici zijn nét mensen, met ego’s, met soms lange tenen, met voorkeuren voor andere mensen, met veel of met minder geduld en met persoonlijke ambities en ‘eigen agenda’s’. Feit blijft dat het volgen van politici, soms moeizaam manoeuvrerend binnen de lijntjes van het systeem, een boeiende aangelegenheid is. Helaas zijn ze, zo nu en dan, geneigd om de hoofdzaak (het wel en wee van de stad, vandaag en in de toekomst)  een beetje uit het oog te verliezen en verwordt de strijd tot een doel op zich. En zo kon het gebeuren dat, eerder deze week, een op zich behoorlijk stabiel college in Dordrecht bijna ten onder ging als gevolg van een voor deze stad nauwelijks relevante aangelegenheid. Nee, ik beweer niet dat die vondelingenkamer van het babyhuis onbelangrijk is, maar strikt genomen is elk gemeentelijk standpunt hierover te triviaal om er een college over te laten struikelen. De discussie hierover heeft namelijk maar bar weinig met het welbevinden van Dordrecht en haar inwoners te maken. Bij coalitiepartner VVD, die uiteindelijk niet meeging met de motie van PvdA en CDA om politici in Den Haag op te roepen dat luikje ‘aan’ het babyhuis wettelijk mogelijk te maken, zag men dat gelukkig (‘reality-check’) op tijd in. Daarmee wil ik op zich niets negatiefs zeggen over het CDA-standpunt in deze affaire dat, gezien het gedachtegoed van deze partij, best begrijpelijk is. Maar hoe principieel deze zaak voor de christendemocraten ook mag zijn, we hebben het hier nog altijd over de GEMEENTE-raad. Als je dan tóch dit college, waar je nota bene zelf deel van uitmaakt, naar de afgrond wil sturen, doe dat dan op z’n minst over een onderwerp dat de stad aangaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s