Hebben kamelen voorrang op een gelijkwaardige kruising?


Camel_RackingHet speelt in Dordrecht en het speelt in Hendrik-Ido-Ambacht. Nou ja, eigenlijk speelt het overal, maar in deze beide gemeenten wordt er momenteel volop gediscussieerd over het onderhoud van lokale wegen. Centrale vraag hierbij is of je daar nú op kan bezuinigen zonder daar later de wrange vruchten van te plukken. Een groot deel van het Dordtse weggenet is in de jaren ’70 en ’80 aangelegd en dat betekent dat ze zo’n beetje aan het eind van hun levensduur zitten. Goed beschouwd zijn ze er zó slecht aan toe dat er eigenlijk 134 miljoen euro nodig is om ze allemaal te kunnen opknappen. Maar de gemeenteportemonnee  (jaja, dáár heb je die crisis weer) is wat aan de dunne kant en dus wil het college voorlopig niet verder gaan dan hooguit het oplappen van die wegdelen die er het aller-beroerdst aan toe zijn. Ook in Ambacht is men van plan om alleen nog maar aan ‘broodnodig onderhoud’ te gaan doen, hetgeen in de praktijk zo’n beetje neerkomt op het opvullen van gaten.
Is het mogelijk om te bezuinigen door wegonderhoud uit te stellen en hooguit de aller-noodzakelijkste pleisters te plakken? Ja natuurlijk is dat mogelijk, maar uiteindelijk komt toch een keer die dag dat je het gevoel krijgt dat je met je karretje door Kabul-zuid tuft. ‘Kijk nou, daar lopen kamelen. Hebben die eigenlijk voorrang op een gelijkwaardige kruising?
Maar serieus… als je het onderhoud van wegen te lang op z’n beloop laat betaal je later een onevenredig veel hogere prijs om de boel te herstellen. Nee, die wijsheid heb ik niet van mezelf, maar van mensen die er verstand van hebben. Zo liet de gemeente Arnhem (waar ze met hetzelfde probleem te kampen hebben) hier vorig jaar onderzoek naar doen en daaruit kwam naar voren dat het uiteindelijk goedkoper is om alle ‘slechte’ wegen in één keer goed aan te pakken dan te gaan ‘pappen en nathouden’. Ook de gezamenlijke wegenbouwers in Nederland (toegegeven, die hebben een belang) waarschuwen dat uitstel op den duur tot extreem hoge prijskaartjes gaat leiden. Ik ga alvast m’n kameel oppompen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s