Een wijze oma als ‘chef-kleedje’ op het Vrieseplein


koninginnedag

Een ‘alleenstaande oma met een overschot aan nazaten’, noemt de oude vrouw met pretoogjes zichzelf spottend als ik haar vraag of die zes jongens rondom het met speelgoed gevulde kleedje ook daadwerkelijk haar kleinkinderen zijn. Dat blijkt het geval te zijn, hetgeen bevestigd wordt door een enthousiast geknik van de hele groep. Oma, die ochtend vooral ‘chef-kleedje’, is duidelijk populair.
Ik informeer, namens mijn zoon, naar de prijs van een computerspelletje en ze kaatst mijn vraag direct door naar het juiste kind. ,,Die is van jou toch Jelle?’’ De jongen pakt het door mij aangewezen spel uit een doos en bevestigt de rechtmatige eigenaar te zijn. ,,Twee euro’’, roept hij vastberaden, na een kortstondige inspectie van het computerschijfje. ,,Da’s goed’’, repliceert mijn zoon, iets te snel naar mijn zin. Ik kijk oma aan, want ik weet dat zij ook weet dat Jelle met zijn vraagprijs veel te laag zit. ,,Weet je het zeker?’’, vraag ik de jongen. ,,Dit spel is écht zo oud nog niet en bij de meeste andere kraampjes vragen ze er wel zeven-en-een-halve euro voor.  Ik wil best wel vijf euro betalen.’’ Oma constateert dat ik er niet op uit ben om haar kleinkind te bedotten en zwijgt tactisch om Jelle zelf de kans te geven deze geldkwestie op te lossen. Ik zie nu twee kinderen hard nadenken, want ook mijn zoon is druk bezig mijn reactie ‘binnenskamers’ te verwerken. Misschien dacht hij aanvankelijk wel: ,,Wat een sukkel is die ouwe’’, maar het geweten (wist ik wel) wint het al binnen luttele seconden van de hebzucht. Nu is Jelle aan zet. Hij kijkt naar mijn zoon en zegt: ,,Vet spel man. Ik heb het helemaal uitgespeeld. Voor mijn verjaardag heb ik de nieuwste versie gekregen, dus ik speel het nu toch nooit meer. Nee, écht… twee euro is goed.’’ Ik kijk naar oma en maak nogmaals duidelijk dat ik graag méér wil betalen. Dat wimpelt ze af met de woorden: ,,Er zijn er twee tevreden, dus waarom zeuren?’’ Gelijk heeft ze… wijze oma. Zou ze morgen ook weer op het Vrieseplein zitten?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s