Populariteit Dancetour is voor mij ondoorgrondelijk


dj

Als je de sport niet beoefent moet je je niet met de spelregels bemoeien, zei Wim Kan ooit over een paus die zich in negatieve bewoordingen uitliet over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Met deze column loop ik het gevaar dat ik een soortgelijk verwijt om de oortjes krijg, want ik wil het met u hebben over de Boulevard of Dance, die vandaag  weer duizenden mensen naar de Spuiboulevard trekt. Ik snap maar bar weinig van deze muziekstijl en vraag me af of dat een ‘generatiedingetje’ is. Muziek is namelijk ‘toch écht helemaal, zeg maar, mijn ding’(vrij naar Paulien Cornelisse), dus vraag mij naar de line-up van The Band, de gitaar van BB King of het mooiste Prince-concert ooit en ik loop enthousiast leeg. Ook in het heden sta ik open voor nagenoeg alles wat zich afspeelt en aandient in de muziekscène. Met ‘dance’ (techno, acid, house, trance of wat dan ook) heb ik niet zoveel, want ik hoor en zie graag muzikanten die een muziekinstrument beheersen en die zich vol overgave in het zweet werken. Verder mis ik in dit, voor mij dus onbegrijpelijke genre, vooral dingen als ziel, emotie, gevoel, spirit, of hoe je het ook wilt noemen. Ik zie iemand met een koptelefoon over één oor achter een tafeltje staan die vooral druk bezig is aan de knopjes van een geluidsinstallatie te draaien en daar tegenover staan dan een heleboel mensen die, op elkaar gepakt, allemaal dezelfde kant op kijken terwijl ze synchroon springen, joelen, koeltjes kijken en vooral niet écht dansen. Sinds enkele jaren is het trouwens ook nog eens een bizarre gewoonte geworden dat groepjes bezopen en geflipte Dordtenaren na afloop in de binnenstad lekker op de vuist gaan met Zwijndrechtse Dancetour-bezoekers, maar dat zijn ongetwijfeld geen muziekliefhebbers maar halve zolen. Even terug naar de muziek, want blijkbaar mis ik iets. Wie kan het mij uitleggen? Mijn bijna 17-jarige dochter, die er vandaag weer bij is en die, net als ik, óók van de Beatles, van Mumford and Sons, van Muse, de Black Keys en zeker niet van vechten houdt, lukte het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s