‘Da’s toch een schande? Dat ze dáár nou niks aan doen’


when-someone-is-complaining-about-being-in-a-relationshipKlagers. Je hebt ze overal, maar Nederlanders voeren toch wel de internationale ranglijst van notoire zeurpieten aan. Maxima zei ooit ‘de Nederlander bestaat niet’, maar ze had ze het mis, want als we in dat land dan tóch iets gemeenschappelijks hebben dan is het wel het feit dat we graag, individueel of in groepsverband, een potje mogen mopperen. Een Nederlander die niet klaagt is óf geen Nederlander, óf hij ligt toevallig net even te pitten. In het oer-Hollandse Dordt kunnen we er ook wat van. Onlangs vroeg ik mijn ouwe buurman Dirk, nadat ik hem zojuist een restaurant uit zag stappen, of hij er lekker gegeten had. Hij trok meteen een gezicht alsof hij een hap zaagsel aan het doorslikken was en antwoordde met de legendarische woorden: ,,Het was peperduur, niet te hachelen en ook nog eens veel te weinig.’’
Ik antwoordde dat hij dan nog bofte met kleine porties, maar die grap drong niet tot hem door. ,,Nou moet ik thuis nóg een keer eten,’’ riep hij verontwaardigd terwijl hij wegfietste. Thuis heeft Dirk gelukkig ook een heleboel te klagen, want hij woont vlak ‘onder’ de Noordendijk, waar hij zich de afgelopen jaren vooral geërgerd heeft aan het feit dat het Energiehuis verbouwd werd tot cultuurtempel. ,,De hele dag hoor ik getimmer en herrie van bouwkranen. Het is om gek van te worden,’’ schreef hij mij in de tijd dat ik nog op de stadsredactie van deze krant werkte. ,,Dáár moet je nou eens een stukkie over schrijven.’’ Nu kan ik me best wel iets voorstellen bij bouwlawaai, maar een paar jaar eerder klaagde hij al net zo hard over het feit dat het ouwe G.E.B.-gebouw zo stond te verpieteren. ,,Da’s toch een schande, dat ze dáár nou niks aan doen…’’
En nu klaagt hij over het feit dat het Energiehuis ‘in bedrijf’ is. ,,Het wordt hier een gekkenhuis met al die bezoekers… d’r is in mijn straat straks geen parkeerplekkie meer vrij.’’ Terwijl ik deze column schrijf realiseer ik me ineens dat Dirk helemaal geen auto heeft… zelfs geen rijbewijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s