Domper én lichtpuntje voor lokale omroep


TV-eyes

Eigenlijk had ik me voorgenomen om een tijdje niets over RTV Dordrecht te schrijven. De lokale omroep timmert met een nieuw bestuur en binnenkort ook nog eens vanuit een nieuwe werkomgeving aan een betere toekomst en dan moet je zo’n club een tijdje met rust laten, vind ik. Er was ook een nieuwe, veelbelovende hoofdredacteur, maar Maurice Laparlière heeft er helaas al na enkele maanden de brui aan gegeven omdat er een leuke Hilversumse buitenkans naar hem lonkte. Dat is het lot van ‘de lokalen’: heb je eindelijk een aardige spits te pakken, wordt ie zomaar ineens ‘opgepikt’ door het betaalde voetbal. Menigmaal heb ik me op kritische toon over ons lokale televisieaanbod uitgelaten en ik vind dat ik dat mág doen omdat hier met publiek geld gewerkt wordt. Toegegeven, het gaat om een budget dat eigenlijk te schamel is om écht professioneel te kunnen opereren en dus is de lokale omroep (te) afhankelijk van goedwillende vrijwilligers en mensen in opleiding. Het eindproduct haalt om die reden zelden het niveau van de regionale, landelijke of mondiale zenders en daar wordt in de stad zeer divers op gereageerd: de een knijpt een oogje dicht en is al lang blij dat er überhaupt lokaal nieuws de huiskamer binnenkomt, een ander ergert zich, lacht er om of kijkt helemaal niet meer. Ik kijk wel en dat ik me dan soms kritisch uitlaat heeft alles te maken met het feit dat ik mijn vak (de journalistiek) serieus neem en ook anderen die dat vak beoefenen, of dat op z’n minst proberen, serieus neem. Laat ik positief eindigen: het nieuwe elan van RTV Dordrecht werd dinsdagavond al een beetje zichtbaar met een zeer behoorlijke reportage over Koninginnedag, die al op dezelfde avond werd uitgezonden in plaats van een dag later. De reportage was qua beeld keurig verzorgd  (cameraman Fokko van der Straaten is een vakman) en, nóg een lichtpuntje, er diende zich een nieuw presentatietalentje aan, genaamd Malika Saghou. Nieuwsgierig? Oordeel zelf: haar reportage is terug te zien op de website van de lokale omroep.

2 reacties

  1. RTVD dwingt wel degelijk respect af; een 20-tal voormalige stagiair(e)s en/of vrijwilligers functioneren inmiddels bovengemiddeld in de kaalslag binnen de landelijke en regionale (publieke) omroep. NOS (jeugdjournaal en bureauredactie), RTL (productie en regie), RTV-Rijnmond, noem maar op. Chapeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s