Met dit compacte plan toont FC Dordrecht zich realistisch


Stadions FC Dordrecht

De gemeente liet gisteren weten mee te werken aan de realisering van een nieuw stadion voor FC Dordrecht en steekt 1,7 miljoen euro in de infrastructuur (toegangswegen, parkeerfaciliteiten) hiervoor. Dát het college, eerder zo terughoudend, nu wél ‘mee’ gaat vind ik begrijpelijk, want dit nieuwe, compacte plan is namelijk stukken minder op opportunisme en ‘wishfull thinking’ gebaseerd dan de eerdere plannen waarmee de club aan de gemeentelijke voordeur klopte. Daar had ik indertijd persoonlijk ook mijn bedenkingen over en ik vond het dus begrijpelijk dat de ‘gemeentelijke hand’ stijf aan de knip bleef. Goed, ook nu kom ik weer een dosis  idealisme en optimisme tegen, maar zonder die eigenschappen kom je helemaal nooit ergens, dus is het een goeie zaak dat de kogel nu door de kerk is. Sterk aan dit plan is in eerste instantie de prijs, want ook al zijn het economisch barre tijden, 10 miljoen euro moet (er waren al investeerders geïnteresseerd) toch binnen te slepen zijn. Een ander pluspunt is het realistische formaat: een club die ‘mee doet’ en waar het prettig toeven is gaat op den duur heus wel 5 á 6000 toeschouwers per wedstrijd trekken.  Prima zijn ook de plek (min of meer het huidige terrein en straks goed zichtbaar vanaf de N3) en de invulling van het stadiongebouw (tijdelijke huisvesting topsporters, grootschalige horeca, congrescentrum). Wat verder opvalt is de innovatieve bouwwijze: het stadion wordt namelijk… en dat is écht uniek… demontabel. Hoe dat er precies uit gaat zien snap ik eerlijk gezegd ook nog niet, maar het komt er op neer dat het stadion eenvoudig moet kunnen worden afgebroken als de club (duimen dat het nooit gebeurt) op een dag het loodje mocht leggen. De gemeente zit dan niet met een kostbaar leeg stadion in de maag. Een demontabel stadion verkleint verder ook de risico’s voor de investeerders, want het kan dan makkelijker worden verkocht. Toch heb ik ook nog wat te zeuren: alsjeblieft… géén kunstgras. Het aller-charmantste van het huidige stadionnetje is namelijk dat je er het gras nog echt kunt ruiken.

Afbeelding: vier eerdere ontwerpen voor ‘mogelijke’ nieuwe FC Dordrecht-stadions (linksboven en linksonder: varianten aan de Provincialeweg, rechtsboven: nabij de Papendrechtse brug en rechtsonder: op Amstelwijck)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s