Gepruts HVC-directie vindt u straks terug op uw rekening


Bad_Management_ImageIk had er altijd al zo’n ‘hier-klopt-iets-niet-gevoel’ bij en dat gevoel heeft me niet in de steek gelaten. Waar ik het over heb? Over ‘onze’ afvalwerker HVC, eigenlijk niets anders dan een veredeld nutsbedrijf dat nu ten onder dreigt te gaan aan wanbeleid. Tja, nutsbedrijven… herinnert u zich die nog? Dat waren overheidsinstellingen of soms door de overheid gesubsidieerde verenigingen die zich bezig hielden met het leveren van producten of diensten die het algemeen belang dienden. Producten dus zoals gas, elektriciteit en water; diensten zoals vervoer, post, telefoon en afvalverwerking. Het doel was… niet winst maken, maar zekerheid verschaffen aan de burgers, bij wie uiteindelijk de rekening werd neergelegd. Dáár kregen we iets voor terug, namelijk de garantie dat er water uit de kraan kwam, dat er post door de brievenbus viel, dat er een bus richting het ziekenhuis reed en dat de vuilnisbak regelmatig geleegd werd. En als het een keertje mis ging (bus te laat, vuilnisman de weg kwijt, stroomstoring) dan wisten we in ieder geval wie er had zitten pitten en waar we moesten klagen.
Maar toen moest het allemaal anders: privatiseren heette dat. Door de vrije werking van de markt zou het allemaal efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper worden. Ik heb daar nooit iets van gemerkt (tot nu toe werd alles alleen maar duurder) en de enige overeenkomst die voormalige nutsbedrijven vertonen met het echte bedrijfsleven is dat de directies (ja, óók die van HVC) zichzelf exorbitant hoge salarissen gingen aanmeten. En nu zit ‘onze’ afvalverwerker, dankzij gepruts met een schuld van bijna een miljard en loopt dit ‘bedrijf’ jaarlijks tientallen miljoenen verlies op. En wat is de smoes? Tè veel concurrentie op de afvalverbrandingsmarkt. Hè, dan heb ik op school zeker niet opgelet: opereren in een concurrentiemarkt leidt toch juist tot prijsverlagingen en meer efficiency? Grote mensenbedrijven waar gestunteld wordt gaan meestal over de kop. Zo niet HVC: die schuift de rekening gewoon door naar de aandeelhouders. Wie dat zijn? De gemeentes… ja, óók uw gemeente. En waar komen gemeentelijke rekeningen meestal terecht? U raadt het al.

2 reacties

  1. Beste Kees,

    HVC verkoopt stoomenergie die via PIJPLEIDINGEN van enige miljoenen door de stad zijn gelegd. Daarvoor moeten de ovens stampens vol zijn met afval. Dat is tegendraads met afvalscheiding (zie hieronder). De overheden stimuleren burgers 100% om afval te scheiden. NL is koploper met 51% scheiding van Afval.
    We zijn ook koploper in produceren van afval 595 kg per inwoner. Afvalvewerkers en recyclingbedrijven zijn in een nek aan nekrace gewikkeld wie kan op de meest schone en efficiente manier afval verwerken. Ondertussen stroomt in Dordt de KETEL van HVC leeg maar worden er AFVAL containers met ongescheiden afval in de ovens gegooid uit ITALIE en ENGELAND om geld te verdienen en de stoom te kunnen blijven produceren. Extra vervuiling die dit oplevert is niet bekend. Ondertussen moeten Dordtse burgers tegen veel inspanning terecht afval scheiden maar stellen zich steeds meer de vraag waarom eigenlijk als de verwerker bedrijfseconomische principes laat prefaleren boven milieu uitgangspunten vermindering van de uitstoot etc.
    Duidelijk is dat HVC niet verdient aan afvalscheiding maar dit niet laat weten aan de Dordtse burgers die uiterst milieubewust zijn en tot ver achter de komma scheiden.

    Eric Meijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s