Ik schaam me dat ik soms iets te hard rij op de Krommedijk


HondSoms zie je een bericht in de krant waarbij je meteen denkt: hé daar hadden we het vorig jaar toch ook al over? Dat artikel, in de krant van afgelopen vrijdag, ging over bewoners van de Krommedijk die veel last hebben van (en angst hebben voor) hardrijders. In de ogen van de ‘Krommedijkers’ doet de gemeente er te weinig aan om het hier veiliger te maken. En eerlijk is eerlijk, voor de gemeente hééft die verkeerssituatie aan de Krommedijk ook niet écht prioriteit, al zal niemand natuurlijk hardop roepen dat het hier allemaal best meevalt. Klagers, zo weet iedere stadsbestuurder en iedere ambtenaar, moet je altijd serieus nemen. Het aloude begrip ‘relatief’ is hier, zoals gewoonlijk, het sleutelwoord. Ik woon bijvoorbeeld in een heel gewoon rijtjeshuis, maar vergeleken bij die derde doos rechts onder de Papendrechtse brug is mijn huis een villa en als je mij een kwartiertje naast Maarten van Rossem zet ben ik een opvallend vrolijke snuiter. Zo is het met de Krommedijk ook. Nee, het is écht geen racebaan, maar gemiddeld rijdt iedereen hier zo’n beetje tien kilometer per uur te hard. De Krommedijk nodigt blijkbaar uit om er juist nét ietsje sneller te gaan dan je eigenlijk zou moeten doen. Datzelfde geldt voor (voorbeelden te over) de Reeweg (ja, ook ná de herstructurering), de Galileïlaan in Sterrenburg, de Merwedestraat, de Mijlweg (wordt aan gewerkt), de Laan der VN en voor nagenoeg al het asfalt in Stadspolders, Wielwijk en Crabbehof.
En dan heb ik het nog niet eens over al die fraai aangeduide 30-kilometer zones in de binnenstad (Vest, Boomstraat, Kromhout), waar bijna helemaal niemand zich nog iets van aantrekt.  Ik beken (en schaam me daarvoor) dat ik zelf ook vaak iets te pittig door de stad tuf, al is mijn rijgedrag met het klimmen der jaren wel milder geworden. Het feit dat ik sinds enige tijd heb een hond heb speelt daarbij ook een rol, want elke keer bij het remmen lazert die arme Blafmans van de achterbank. Misschien is dát wel de oplossing: elke automobilist verplicht een hond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s