Verkiezing ‘gastvrije stad’ is niet serieus te nemen


meest-gastvrije-stad-2011

Het is een wedstrijd die we nooit gaan winnen, maar waar we wel tegen wil en dank aan meedoen. De afgelopen keer werden we veertiende, hetgeen een matige eindklassering is in een competitie met maar 21 deelnemers. Waar ik het over heb? Over de jaarlijkse verkiezing ‘meest gastvrije stad van Nederland’, waaraan de 21 grootste gemeenten van dit land ongevraagd deelnemen. Nou moeten we dat wedstrijdje ook weer niet al te serieus nemen hoor, al is het alleen maar omdat de organiserende partij een commerciële instelling is, namelijk een horeca-servicebureautje (wat dat ook moge zijn) uit het plaatsje Warmond (waar dat ook moge liggen). Dat bedrijfje, dat blijkbaar hard aan zijn naamsbekendheid werkt, doet dat samen met VVV Nederland, maar die club is er alleen maar bijgehaald om het zaakje nog enig cachet te geven. De afgelopen drie jaar won Den Bosch en Breda haalt meestal ook wel de top 5, evenals het onvermijdelijke Maastricht. En wij? In 2010 waren we 19de, in 2011 eindigden we als 15de en vorig jaar werden we dus 14de. En ach, een paar plekkies zullen we heus nog wel stijgen, maar de top drie gaan we nooit halen, simpelweg omdat Dordtenaren nu eenmaal geen Brabanders en zeker geen Limburgers zijn, maar uit rivierklei getrokken Hollanders met een overdosis eilandchromosomen en een scheutje calvinisme in het dna. Nee, daar beledig ik mijn stadsgenoten niet mee; we zijn hier best gastvrij, maar ook van nature een tikkie bot en wars van poeha. Een beetje Dordtenaar steekt, in tegenstelling tot een Brabantse of Limburgse horeca-uitbater, geen rooms mooi-weer-verhaaltje op over een biertje of een wijntje. Ben je mal, gewoon opzuipen die handel en verder niet zeuren. ,,Ja, hoor es… we hebben rood en wit en na de vijfde smaken ze allemaal hetzelfde’’, hoorde ik een kroegbaas laatst nog verkondigen tegen een klant die naar de wijnkaart vroeg. Gelukkig is hij een uitzondering, want Dordt telt vandaag de dag aardig wat goeie café’s en restaurants. Alleen staat hier over het algemeen meestal geen gebakken lucht op het menu. Tja… dan win je nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s