Molenwaard: ‘wedstrijd’ waarbij de uitslag al vast stond


Borg, Dirk van derDirk van der Borg wás al waarnemend burgemeester van Molenwaard en ís nu ook definitief de ‘nieuwe’ eerste burger van Nederlands jongste fusiegemeente. En ondanks het feit dat er een ‘eerlijke sollicitatieprocedure’ aan die voordracht vooraf ging, was deze keuze voor de goeie verstaander geen verrassing. Nog even werd de illusie van inspraak gewekt middels een onzinnige enquête onder de burgers, maar iedere weldenkende Molenwaarder had al lang gezien dat dit boerenbedrog was. Uit dat ‘onderzoekje’ kwam hooguit naar voren dat de nieuwe burgemeester regelmatig per fiets het gebied zou moeten verkennen en vanaf het zadel zo nu en dan ‘hoi’ moest roepen tegen een Liesvelder of een Lekkerlander. Over waar het écht om draaide werd met geen woord gerept, namelijk om het feit dat de nieuwe gemeente vooral behoefte heeft aan een wendbaar bestuurder met kennis ván en ‘een hart’ vóór de dertien verschillende dorpskernen waaruit Molenwaard is ontstaan. Plus… véél belangrijker nog, aan een burgemeester met oog voor een nieuwe bestuurlijke realiteit. Op een ‘old-school-burgervader’ zat commissaris van de Koning Jan Franssen helemaal niet te wachten, want in Molenwaard moeten ambtenaren en bestuurders op een geheel nieuwe, innovatieve en proactieve wijze aan de slag. Daarbij staan begrippen als ‘maatwerk leveren’ en ‘de burger opzoeken’ hoog in het vaandel. Mijn gevoel zegt dan ook dat de keuze voor Van den Borg weliswaar een juiste, maar al lang ‘uitgemaakte’ zaak was. In het tijdschrift ‘Tijd voor Samen’ (een overheidsuitgave over de veranderende relatie tussen samenleving en overheid) vond ik een vraaggesprek met, toen nog waarnemer, Van der Borg. Hij sprak daarin wijze, maar ook wenselijke en dus voorspelbare woorden: ,,Loketten schaffen we af. We verlenen diensten aan huis. Molenwaard wordt de gemeente van zwervende bestuurders en ambtenaren die aansluiting zoeken bij de dorpsagenda’s. Ook ik heb geen vaste werkplek; om te spreken met burgers hebben we namelijk geen ‘stenen’ nodig.’’ Toen ik het artikel uit had dacht ik: ,,Díe man wordt vast burgemeester van Molenwaard.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s