Bert Exoo raakt Heerjansdammers recht in de ziel


waterHistorische vergissingen heb je in het groot en in het klein. In 1962 wees platenmaatschappij Decca een veelbelovend popgroepje af omdat gitaarbandjes ‘op hun retour’ zouden zijn. Hoe heette dat bandje ook alweer? O ja… de Beatles. Een jaar of wat geleden vond een topman van de NS het, na een Amaretto’tje of twee een puik idee om wat treintjes in Italië te bestellen en op een zwoele avond in 1956 zei de heer M. Bin Laden uit Saoedi Arabië tegen één van zijn tien vrouwen: ,,Zeg schat, laten we vanavond eens lekker vroeg onder de klamme lappen duiken.’’
Nou mag u, wat mij betreft, uit het bovenstaande best concluderen dat ik graag overdrijf, maar op lokaal niveau vind ik het idee van PvdA-fractievoorzitter Bert Exoo om het Heerjansdamse Waal- en Weidebad de nek om te draaien, minstens zo’n slecht idee. Ik weet niet precies hoeveel procent van de 3500 inwoners van dit dorp stemgerechtigd is, maar ik vrees dat de PvdA, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, in deze ‘deelgemeente’ niet op al te veel steun hoeft te rekenen. Exoo maakt namelijk een historische vergissing… niet eens zozeer vanwege dat zwembad op zich, maar juist en vooral omdat hij met zijn onzalige idee rechtstreeks de ziel van de Heerjansdammer raakt. Het lintdorp aan Waal en Oude Maas mag dan alweer tien jaar onderdeel uitmaken van de gemeente Zwijndrecht, maar een beetje Heerjansdammer ziet dat hooguit als een administratief gegeven. Heerjansdammers zijn en blijven leuke eigenheimers die hun zaakjes over het algemeen, met of zonder gemeentelijke steun, prima voor elkaar krijgen. Ze zijn trots op hun identiteit en dus trots op hun Dorpsraad, hun Poldermolen, hun Raadhuis, hun buurtbus, hun voetbalclub en… hun eigen zwembad, dat geheel en al door vrijwilligers wordt gerund. Om dán voor te stellen een paar onderhoudscentjes op de gemeentelijke begroting te gaan besparen door juist dit bescheiden buitenbad droog te leggen is een ernstige denkfout. Tegen het licht van het oeverloze geëmmer met Hendrik-Ido-Ambacht (nota bene óók over een zwembad) is het PvdA-idee zelfs nog extra wrang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s