‘Doorstart’ Stadswerven is realistisch besluit


Stadswerven2

‘Dordrecht heeft goud in handen: een nieuw stadsleven gaat zich afspelen op een steenworp afstand van de historische binnenstad. Op een plek waar drie rivieren samenkomen verrijst een nieuwe wereld vol luxe, society, cultuur en een jachthaven: 1450 woningen, verdeeld over negen buurten, waarin plaats wordt ingeruimd voor onderwijs, horeca en diverse commerciële en culturele voorzieningen.’
Nu moet je het taalgebruik van makelaars en projectontwikkelaars sowieso al met een pallet Jozo-zout nemen, maar deze tekst uit een al bijna vergeelde folder beloofde nog nét niet het aardse Paradijs.
En dan te bedenken dat het allemaal draaide om een grauw hoekje tussen de Noordendijk en de Beneden Merwede. U kent het wellicht nog van wijlen scheepswerf De Biesbosch, waar tegenwoordig, in een voormalige fabriekshal, enthousiast aangeklooid wordt door beeldend kunstenaars. Ooit was hier ook de drinkwatervoorziening en lag er een supermarkt (Bas avant la lettre) met de no-nonsense-naam Bouwlust, indertijd hoofdsponsor van de lokale volleybaltrots. Het was het meest onbekende en meest onbeminde stukje van de stad, met één ijzersterk kenmerk: het is omgeven door water en aan water is het meestal mooi wonen. En dus werd dit naamloze stukje Dordt, al aan het begin van deze eeuw, de ultieme natte droom van toenmalige wethouder Hans Spigt (PvdA). Hij wist zijn Stadswerven-evangelie met zoveel enthousiasme uit te dragen dat al snel ook zijn medebestuurders, topambtenaren en projectontwikkelaars er door gegrepen werden. Maar toen… tja, toen klapte de bubbel en sindsdien hangt deze papieren prestigewijk permanent als een peperdure molensteen om de nek van het huidige gemeentebestuur. Hoe nu verder? ,,Verlies pakken (miljoentje of honderd), uithuilen en opnieuw beginnen’’, heeft het college nu besloten. En eerlijk gezegd vind ik dat een beslissing die van realiteitszin en toekomstvisie getuigt, want er zit nog wel degelijk toekomst in die Dordtse ‘Kop van Zuid.’ Stadswerven gáát er dus komen, zij het dan voorlopig hooguit als een zwakke carbonafdruk van die oorspronkelijke droomfolders. Komen er ook seniorenwoningen? Leuk voor Hans later…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s