Deelname ‘tomaatroden’ kan factor van betekenis zijn


tumblr_meszzv6A0t1r4ugi5o1_500Doet de SP volgend jaar in Dordrecht wel of niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen? Dat mag een triviale vraag lijken maar het antwoord is wel degelijk relevant. Deelname van de tomaatroden kan immers van invloed zijn op de zetelverdeling en de ‘krachtsverhoudingen’ bepalen  uiteindelijk wie straks toekijkt of aan de touwtjes trekt. Vriend en vijand zijn het er over eens dat de SP in Dordt op z’n minst goed zou zijn voor drie raadszeteltjes. Ik denk dat er zelfs nog wel wat meer in zit, want het is crisis en ‘onvrede-stemmers’ kunnen dan nog wel eens voor een verrassing zorgen. Dat kan dan weer ten koste gaan van de PvdA, waar men er toch een beetje van uit gaat dat die halvering naar zes zetels (‘remember 2010’) in maart weer enigszins ongedaan gemaakt kan worden. En ook voor het ‘almachtige’ BVD, toch mede groot geworden dankzij onvrede-stemmers, is het al dan niet deelnemen van de SP een factor. Bij de partij wordt ongetwijfeld rekening gehouden met een bescheiden verlies want wie ‘regeert’ raakt meestal wat zeteltjes kwijt omdat er altijd wel een paar (iets te) verwachtingsvolle kiezers zich teleurgesteld voelen. Kortom, de vraag of de SP meedoet is wel degelijk van belang, al zou ik hem niet eens gesteld hebben, als niet het hardnekkige gerucht de ronde doet dat SP-deelname aan de komende raadsverkiezingen er wederom niet in zit. In 2006 en in 2010 ging het óók al niet door, tot grote teleurstelling van lokale SP’ers die in Dordrecht wel degelijk actief en ook nog eens behoorlijk ‘zichtbaar’ zijn. Als rechtgeaard journalist heb ik natuurlijk geprobeerd het gerucht bevestigd of ontkend te krijgen, maar dat viel nog niet mee. De partijmensen die ik er op aansprak willen niks zeggen en als ze wél wat willen zeggen, willen ze dat alleen anoniem doen. Het hoofdbestuur in Amersfoort laat weten dat een beslissing over Dordtse deelname pas na de zomer genomen wordt. Dat vind ik verdacht ‘late in the game’, aangezien de verkiezingscampagne hier al een tijdje volop gaande is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s