‘Ik zou niet graag in de schoenen van bestuurders staan’


Buitenhof,,Zou je hier nou zelf willen wonen?’’ Ik stel die vraag aan een brandweerman met ontelbare blusuren, nadat hij me heeft rondgeleid langs een aantal ‘aandachtspunten’ langs het spoor. Ik ga zijn naam niet noemen, want hij verdient al vele jaren naar grote tevredenheid zijn dagelijkse bammetje bij de brandweer en het laatste dat ik wil is hem ongewild tot klokkenluider bombarderen. Zijn reactie wil ik u niet onthouden. ,,Van mijn levensdagen niet, al zouden ze me hier vandaag nog een gratis woning aanbieden. Weet je wat hier per uur allemaal zo’n beetje langs dendert aan giftige en explosieve ellende? Nee, mij niet gezien.’’
We staan in Buitenhof, het jongste woonwijkje van Crabbehof, dat, héél wrang,  juist door haar vestingvorm de illusie van intense veiligheid verschaft.
Ik moest aan de woorden van deze brandweerman terugdenken toen ik gisteren in deze krant een opmerking tegen kwam van brandweerbaas Anton Slofstra. Goed, met zijn tekst doelde de commandant weliswaar niet op dat leuke woonwijkje maar op het Leerpark, dat minstens zo dicht bij dat spoor ligt en dat blijkbaar te boek staat als een van de gevaarlijkste punten van het land.  Volgens Slofstra zouden het schippersinternaat, de Bogermanschool en Spoorzicht eigenlijk gisteren al moeten verhuizen. ,,Dit soort functies zou je daar niet moeten willen. Het is aan ons om te waarschuwen, maar de gemeente heeft nu eenmaal een democratische afweging gemaakt. Ik zou niet graag in de schoenen van bestuurders staan,’’ aldus de brandweercommandant.
En weet u waarom ik me nou zo druk maak? Omdat ik de persoon en de ‘autoriteit’ Anton Slofstra hoog heb zitten. Hij is een kei in zijn vakgebied, kent de politieke en bestuurlijke gevoeligheden in stad en land als geen ander en hij staat zeker niet te boek als paniekzaaier. Slofstra is, boven alles, een goudeerlijk mens en daarom komen zijn ongetwijfeld zorgvuldig gewogen woorden juist dubbel zo hard aan. Als Willem van Hanegem mij dertig jaar terug verteld zou hebben dat ik absoluut geen talent had om te gaan voetballen, was ik al lang geleden op korfbal gegaan.

Eén reactie

  1. Wat kunnen we nog aan infrastructuur veranderen (ons landje is al zoooo klein).om tussen haakjes onze levens omgeving veilig te maken ,vooralsnog zou ik dingen anders willen zien,het feit dat wij massaal een gemiddeld sterfte leeftijd hebben van 78 jaar ligt mede aan het feit dat wij ons kunnen bedienen van de grondstoffen, hoe gevaarlijk ook die dat instand houden , er zijn werelddelen waar dit absoluut niet het geval is.In de steentijd liep de jager het risico gejaagd te worden en in deze tijd is het eigenlijk niet anders maar ons percentage om te overleven licht ondanks de risico’s vele malen hoger.
    Een betere wereld ja een milieu verantwoordelijke wereld ,ja , een minder risico volle wereld ja maar het besef dat hier een brandweerman kan praten over risico’s terwijl er in andere werelddelen alleen maar geblust wordt.
    Wat mij betreft dus een luxe probleem, dus als we verandering willen kost dit de gemiddelde brandweerman en ons allen een deel van ons salaris ,maar wie is bereid??
    We leven of op de San Andreas folt of naast de Vesuvius of naast Shell of zelfs naast de Baanhoek en de spoorbaan ,is er verschil?. de keuze?… is vooralsnog aan ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s