Dat woordje ‘on-Dordts’ moet ik maar eens gaan afleren


Logo_PopUpMarket_Dordrecht_grijsEigenlijk zou ik het woordje ‘on-Dordts’ niet moeten gebruiken, maar ik kan het niet laten. Misschien moet ik nog wat wennen aan het feit dat mijn stadje de laatste jaren soms zo heerlijk tot leven komt. Ik kan me de tijd nog heugen dat je op zondag in de binnenstad overdwars op een winkelstraat kon gaan liggen zonder te worden overlopen. Dat is tegenwoordig wel anders: er is een ‘nieuwe werkelijkheid’ ontstaan en misschien is die wel helemaal niet zo on-Dordts.
Afgelopen zondag was het weer zo’n dag met als grootste ‘openbaring’ die Pop Up Market. Die zou  oorspronkelijk op het Vrieseplein plaatsvinden maar moest, in verband met een processie, uitwijken naar het Beverwijcksplein. Daar kom ik straks nog op terug, maar eerst even dat Beverwijcksplein. Dát was nog eens een verrassing op dat boomrijke pleintje dat er meestal zo verlaten bij ligt. Het was een ‘gelegenheidsvondst’ van jewelste en dat bleek wel uit het feit dat het plein de hele middag lang gezellig gevuld bleef. Initiatiefnemer De Vriesestraat  werd daarmee met een onverwacht  luxeprobleem  geconfronteerd, want door die noodgedwongen verhuizing schoot het zijn doel als promotie-evenement voor de Vriesestraat nu een beetje voorbij. De volgende editie zal dus ongetwijfeld gaan plaatsvinden op het minstens zo fraaie Vrieseplein, al denk ik dat het Beverwijcksplein als mini-evenemententerrein nu definitief ‘ontdekt’ is. Die processie van het Heilig Hout (in feite de reden dat die Pop Up Market diende te verhuizen) is wél met recht on-Dordts te noemen. Voor het eerste sinds de middeleeuwen vond er in deze stad een optocht plaats van rooms-katholieken die vol trots een stukje hout meetroonden dat afkomstig zou zijn van het kruis waaraan Jezus stierf. En, of je dat nou gelooft of niet, het was prachtig om te zien. In combinatie met die Pop Up Market, een Art Fair op de Voorstraat, de kermis, de koopzondag een goed gevuld Scheffersplein en, niet te vergeten, een zomerzonnetje, droeg ook die processie, bedoeld of onbedoeld, bij aan een Dordtse binnenstad die druk bezig is om het predicaat ‘tikkie saai’ van zich af te werpen.

Eén reactie

  1. Het Beverwijcksplein is inderdaad een top lokatie voor de Pop Up Market. SHPPR events heeft nadat we hoorde dat we de Pop Up market niet in de Vriesestraat konden organiseren hard gezocht naar een geschikte plek en mooier kon bijna niet! Dat neemt niet weg dat we er op het Vrieseplein 28 Juli ook een top editie neer gaan zetten met net zoveel sfeer!! eind Augustus keren we dan weer terug naar het Beverwijsckplein!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s