En nu maar hopen dat die doseerpollers ook echt doseren


pollersHet Dordtse woordenboek wordt in sneltreinvaart dikker en dikker. Zo herinner ik mij de Parapludag (parapluutjes versierden in 2012 de Vriesestraat), toeterturken (als werkwoord), weesfiets en pijleend (nu al Sliedrechts woord van 2013). Zelf behoud ik het copyright op de term ‘twitterfikkie’, als lokale politici via dat medium rookgordijnen opwerpen of olie op het vuur gooien. Nu wil ik het BVD-raadslid Jacqueline van Dongen niet in de wielen rijden, want het is en blijft háár schone taak (want háár idee) om in december met het ‘Dordtse woord van het jaar’ op de proppen te komen, maar om een paar woorden kan ik nu al niet heen: zo hebben we dit jaar geen stadsSTRAND (nee, dat mág niet van de oppositie), maar wel een stadsRAND, ook wel KunstSTRAND of KunstRAND genoemd. Een niet nader te noemen gemeenteraadslid sprak onlangs zelfs al ietwat balorig over ‘dat KUTstrand.’
Binnenkort zal ook een ander nieuw woord gemeengoed zijn op dit eiland, want over een maandje of wat rijden binnenstadsbezoekers massaal over een zogeheten doseerpoller. Wat dat is? Tja, eigenlijk gewoon een poller, maar dan eentje waarbij je geen smoes meer hoeft te verzinnen om die heikneuter aan de andere kant van dat bijbehorende praatpaaltje te vermurwen om u (met uw vierwieler dus) toe te laten tot het heilige stadscentrum. Een doseerpoller (er komt er een in de Museumstraat en een bij de Grote Markt) gaat u automatisch en gedoseerd (zeg maar, bij toerbuurt) toelaten. Hoe dat werkt? Héél simpel… het ding gaat vanzelf naar beneden, mits u niet al te heftig komt aangescheurd en keurig op uw beurt wacht. En dan… snel doorrijden en vooral niet aarzelen, want voor u het weet staat u met uw neus omhoog. Ik hoop dat de gemeente een goeie verzekering afsluit, want als die dingen, die straks intensiever dan ooit omhoog en omlaag moeten, dezelfde haperingen gaan vertonen als de Sportboulevard, de Wijnstraat, die tegeltunnel aan de Laan der VN en het (inter)gemeentelijk computersysteem dan ontstaat hier schadeclaimstormen, zoals die eerder al in Delft en Den Haag losbarstten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s