Volgens mijn koffiedik kan deze coalitie gewoon door…


Koffiedik-kijkenPrecies één jaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (die zijn op 19 maart 2014) kondigde ik al aan dat ik zo nu en dan de politieke temperatuur in Dordt zou opnemen. Nu is koffiedik kijken niet écht mijn hobby maar ik ga toch even de politieke ‘Char’ uithangen met een beknopte en puur op gevoel gebaseerde prognose. Daarop kunt u mij later rustig weer afrekenen, want er kan vóór maart immers nog zoveel veranderen. In deze column wil ik me beperken tot de drie ‘regerende’ partijen: Beter voor Dordt (BVD) ging in 2010 van 6 naar 15 zetels en dat werden er, door het vertrek van de dissidente WEK-dames, uiteindelijk 13. Ik schat in dat ze ‘straks’ op 12, hooguit 13 uitkomen. Ik heb daarbij de volgende argumenten: ‘regeringsverantwoordelijkheid’ leidt nu eenmaal vaak tot verlies, maar daar tegenover staat dat de drie BVD-wethouders het naar omstandigheden (veel bezuinigingsdwang als gevolg van de crisis) eigenlijk best aardig overeind blijven: Sleeking is een sterke figuur (mag wel iets meer lachen), de aimabele Reynvaan openbaart zich als een harde werker met veel dossierkennis en Wagemakers is zeker geen brokkenpiloot, al mag hij best wel wat zichtbaarder worden. Ook verwacht ik dat BVD die ‘gestolen’ WEK-stemmen deels terug wint, omdat de WEK-waterverf vermoedelijk wel wegspoelt. Dan de VVD: die verloor één zeteltje in 2010 (van 6 naar 5) en ik vrees voor de partij dat het ook bij 5 blijft (al sluit ik 6 niet uit). Natuurlijk loopt de lokale VVD het (soms zo onrechtvaardige) gevaar afgerekend te worden op landelijke gevoelens, want hoe ‘ligt’ Rutte tegen die tijd?. Het CDA, tóch al niet echt een partij met een immense aanhang in Dordrecht ging indertijd van 4 naar 3 zetels, maar ik verwacht niet dat die negatieve tendens zich voortzet. Ik vermoed dat het bij 3 blijft, maar terug naar 4 is ook niet denkbeeldig. Mijn voorspelling (los van eventuele rellen, rampen en schandalen): rekening houdend met het meest negatieve scenario (BVD 12, VVD 5, CDA 3) behoudt de huidige coalitie in deze gemeenteraad (39 zetels) een minieme meerderheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s