Toezichthouders: nu handboeien, straks wapens?


man-in-handcuffs_620x350,,Nee,dit is geen eerste stap op weg naar bewapening. Dat is niet aan de orde,’’ zegt Wim Slootweg, de baas van de stadswachten in Dordrecht in een eerste reactie op het feit dat veertien toezichthouders in deze stad de beschikking krijgen over handboeien. Nu geloof ik oprecht dat Slootweg het beste met de wereld voor heeft, maar toch ben ik er van overtuigd dat zijn woorden binnen afzienbare tijd achterhaald zullen zijn. Het kan vijf jaar duren, het kan tien jaar duren, maar ik vrees dat er op een dag in Dordrecht zogeheten BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) rondlopen met een wapenstok of een busje pepperspray aan de broekriem. In Amsterdam (rapport gemeentelijke Ombudsman, april 2013) wordt momenteel onderzocht of toezichthouders niet bewapend kunnen worden en ook het PvdA-kamerlid Achmed Marcouch kwam enkele jaren geleden al met dit onzalige idee naar buiten. Hou me ten goede, dit wordt geen column met als thema ‘Stadswachtje pesten’. Ik geef toe dat ik in mijn columns zo nu en dan graag een beetje mag sarren, want toezichthouders in Dordrecht, zo zie ik het althans, hebben nog altijd een beetje een communicatieprobleem (er zitten er zelfs tussen die maar moeizaam begrijpelijk Nederlands spreken). En ook vind ik dat ze nog te veel moeite hebben met het maken van onderscheid tussen ‘de letter’ en ‘de geest’ van de wet. In een televisieprogramma van SBS6 (alweer enkele jaren geleden) waarin het werk van, óók Dordtse toezichthouders, centraal stond was meerdere keren goed te zien hoe ze kleine probleemsituaties lieten escaleren door een verkeerde toon en ontactisch handelen. Aan de andere kant weet ik ook dat er de afgelopen jaren veel verbeterd is en dat het ‘instituut’ Stadwacht, toch ooit (in 1989 in Dordrecht) begonnen als een vangnet voor maatschappelijk kansloze types, inmiddels is uitgegroeid tot een min of meer volwaardig ‘beveiligingsbedrijfje’ van de lokale overheid ter ondersteuning van oom agent. Toch vind ik handboeien voor stadswachten ‘een brug te ver.’ Aan eventuele bewapening wil ik al helemaal niet denken… mocht die dag zich ooit voordoen, dan beschouw ik mijzelf niet meer als Dordtenaar.

Advertentie

3 reacties

  1. Volgens de ambtsinstructie zijn handboeien een geweldsmiddel.
    Agenten die een goede instructeur hebben zullen dit tijdens de training ondervonden hebben.
    Vaak worden ze te pas en te onpas gebruikt als voorzorgsmaatregel wat niet altijd volgens de regels gaat. Slechte zaak dat de nog lager opgeleide toezichthouders, zonder ervaring met geweldsmiddelen, op de burgers worden losgelaten met handboeien.
    Waarom al dat toezicht en controle en spioneren door middel van afluisteren op de grotendeels onschuldige bevolking ?
    De overlast wordt gemaakt door een relatief kleine groep, dat staat niet in verhouding tot de grote hoeveelheid capaciteit die hiervoor wordt gebruikt. Besteed dat liever aan het bestrijden van echte misdaad !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s