Over een verdwaalde Oekraïner in de Dordtse havens…


hogan-truck2%20(1)Nee, Engels verstond hij niet en dus schakelde ik over op Duits, maar zonder succes, want hij bleef me vragend aankijken terwijl hij een vrachtbrief onder m’n neus duwde. Aan het opschrift op zijn truck kon ik zien dat de chauffeur uit Oekraïne afkomstig was en op die vrachtbrief stond het adres waar hij zijn lading moest afleveren. Ruim 2000 kilometer had hij, vanaf Kiev, vlekkeloos afgelegd om in de laatste honderd meter het spoor bijster te raken.
Op deze mooie zomeravond ‘scooterde’ ik door het Dordtse havengebied en halverwege de ’s-Gravendeelsedijk hield hij mij met een armgebaar staande. Die straatnaam kende ik wel (we stónden namelijk op de ’s-Gravendeelsedijk) maar het huisnummer was toch écht onvindbaar. Wat nu te doen? Echt communiceren zat er niet in, want mijn Russisch beperkt zich tot ‘nostrovje’ maar ik wilde de man toch ook weer niet aan zijn lot overlaten. Drie keer reed ik vergeefs de straat door op zoek naar een huisnummer, dat kennelijk niet bestond. Toen zag ik iets wat mij nooit eerder was opgevallen: in het havengebied staan ook wat woonhuisjes en ik besloot op de bonnefooi bij één van die huisjes aan te bellen. Een vriendelijk heerschap deed open, bekeek de vrachtbrief en wist meteen waar de chauffeur moest zijn, namelijk bij een groot bedrijf waar we zo’n beetje tegenover stonden. Daar zou ik nooit opgekomen zijn, want het bedrijf had niet alleen een ander huisnummer, maar ook een totaal andere naam dan op de vrachtbrief stond. Enfin, zoektocht voorbij en Oekraïner blij. Weliswaar mocht hij pas de volgende ochtend uitladen, maar hij kreeg wel een plek toegewezen om de truck te stallen zodat hij, veilig in zijn cabine, de nacht kon doorbrengen.  Ik wilde al afscheid nemen, maar de chauffeur liet mij plotseling een kaartje zien met daarop een naam en een adres. ,,Spring maar achterop,’’ zei ik (in het Nederlands, maar hij begreep het wel). En zo bracht ik hem naar een straat die ik wél kende. Nooit geweten dat daar een bordeel zit… kennelijk wereldberoemd in Oekraïne.

3 reacties

  1. Goed gedaan KEES,. maar even voor de duidelijkheid, niet alle internationale truckers zijn hoerenlopers, ik ben er in mijn 53 jaren nog nooit geweest maar toch heeeel veeedl KM afgelegd in heel Europa

    Groeten, Rudi van HEES van HEES Transport -Adios Hiolanda Verhuizingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s