Franssen zet Hardinxveldse politici als kinderen in de hoek


Plasterk en FranssenDe gezamenlijke fractievoorzitters in Hardinxveld-Giessendam hebben een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken waarin ze hun onvrede uiten over de Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jan Franssen. Die laatste verdomt het om in ‘hun’ gemeente een benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in gang te zetten en hult zich over het waarom daarvan al tè lang in stilzwijgen. In Hardinxveld is men er, juist door die onduidelijkheid, van overtuigd dat Franssen met zijn tijdrektactiek vooruit loopt op een gemeentelijke herindeling in de regio, waarbij Hardinxveld haar status als zelfstandige gemeente wel eens zou kunnen kwijtraken. Sinds het vertrek van Maria Wiebosch is de Alblasserdamse burgemeester Bert Blase waarnemend burgervader in Hardinxveld en als het aan Franssen ligt blijft hij dat in ieder geval tot de zomer van volgend jaar. En verder? Nee, verder niks: geen enkele toelichting vanuit Den Haag… niet van de commissaris, niet van de minister.
En alleen al vanwege die arrogantie ben ik het gloeiend eens met het feit dat lokale politici in Hardinxveld nu, harder dan ooit, om duidelijkheid schreeuwen. Zij voelen zich door dat permanente rookgordijn van de commissaris als kinderen in de hoek gezet.
De kernvraag blijft: waarom speelt Franssen verstoppertje? Stuurt hij écht aan op herindeling of heeft hij in zijn afbouwtraject (hij gaat er binnenkort mee kappen) helemaal geen zin meer in ‘Hardinxvelds gedoe?’ Het lijkt een meerkeuzevraag, maar het is een retorische, want ik ben er van overtuigd dat het antwoord in beiderlei opzichten een keihard ‘ja’ is. Heeft zo’n brief dan eigenlijk wel nut? Ik denk het niet, want hij is gericht aan de verkeerde persoon, want het is juist Plasterk die zich in het verleden zo duidelijk uitliet over de wens om in dit land tot grotere gemeenten te komen. En ook al heeft hij zijn woorden inmiddels al openlijk afgezwakt, hij zal Nederlands meest invloedrijke politicus en ‘coalitiegenoot’ Jan Franssen nooit in het openbaar afvallen. De brief opstellen (de boosheid van je af schrijven) was misschien zinvol. De brief versturen en hopen op een helder antwoord… zinloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s