Onnodig coördineren werkt verstikkend voor de binnenstad


pop-up-market-dordrechtOnlangs las ik op idordt.nl (altijd fris, soms heerlijk mee oneens, maar uitgegroeid tot een begrip onder jongeren) een ‘ingezonden brief’ van ene Jonathan. Hij klaagde dat er in Dordrecht tegenwoordig zoveel activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden met als gevolg dat hij daardoor ook wel eens iets moet missen. Ik moest een beetje grinniken om die stelling, die namelijk niet alleen typisch Dordts, maar ook een gevalletje van ouderwets en kleinstedelijk denken is. In het hedendaagse Dordt gebeurt op het gebied van muziek, theater, beeldende kunst en funshoppen, méér dan ooit tevoren en dus is er hier en daar ook wel eens sprake van enige ‘overlapping.’
Kleinstedelijk denken kom je op dit eiland nog in alle geledingen tegen. Neem nou de afdeling evenementencoördinatie van Dordrecht Marketing. Daar zijn ze zó bezig met coördineren om het coördineren dat ze vergeten dat ze daarmee de binnenstad juist langzaam de nek omdraaien. Het is ‘tegendenken’ in plaats van meedenken, waardoor het uiteindelijke doel (een levendige binnenstad) totaal voorbij geschoten wordt. Zo is er volgende maand (zondag 25 augustus) weer een pop-up-markt. Daar komen, zo blijkt uit de twee voorgaande edities, veel mensen op af. Die ‘funshopmagneet’ mag dan weer niet, zoals afgelopen zondag, plaats vinden op het Vrieseplein en de Vriesestraat, want dat zou dan weer botsen met een Pasar Malam in de binnenstad. En dus moet die Pop-up-markt weer naar het Beverwijcksplein… overigens een prachtplek, maar nét even te ver van het winkelgebied dat nu juist van dit soort evenementen dient te profiteren. Vorige maand moest die markt óók al uitwijken omdat er een katholieke processie (hooguit vijftig mensen) over de Vriesestraat zou lopen. Het is benauwende dorpsdenkerij, want al die evenementen (dus ook de City Art Fair, Place d’Ary, de Culimarkt, de reguliere markt, textielmarkt, platenmarkten, Kunstrondje Dordt en noem maar op) kunnen juist heel goed samen gaan en elkaar (en dus óók de binnenstadswinkels) alleen maar versterken. De egotripperij van instanties als Dordrecht Marketing en die (toch al overbodige) Stichting Centrum Management Dordrecht leidt tot voortdurende onnodige en energieslurpende strijd en werkt verstikkend voor winkel- en horecahart binnenstad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s