Zijn Ambachtse raadsleden allergisch voor peren?


peertjeVan Wim van Pelt, voormalig Zwijndrechts gemeenteraadslid (GroenLinks) kun je van alles vinden: hij is wat ontactisch en nogal ‘direct’ (volgens mij overigens een prima eigenschap in de politiek ) en zeker geen begenadigd spreker. Daar tegenover staat dat hij vol creatieve ideeën zit en vooral een humorvol, zachtaardig en gepassioneerd mens is. Van Pelt, in het dagelijks leven buschauffeur, is van plan om in maart komend jaar in Zwijndrecht en in Hendrik-Ido-Ambacht mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij heet het Perengenootschap, een naam die alles te maken heeft met het bedreigde Ambachtse Perenlaantje, waar van Pelt zich al sinds jaar en dag sterk voor maakt. Om zich alvast een in het Zwijndrechtse en Ambachtse politieke landschap te presenteren wilde Van Pelt een debatavond organiseren, waarin onder andere over dat Perenlaantje maar ook over die pijnlijke zwembadstrijd tussen beide gemeentes gediscussieerd kon worden. Maar de dames en heren politici (althans in Ambacht) hadden helemaal geen trek om met die onconventionele Van Pelt een peertje te schillen en stuurden een gezamenlijke afwijzingsbrief terug. Héél gek… voor één keer waren ze het allemaal met elkaar eens.
Toegegeven, het was allemaal een beetje kort dag (de uitnodigingsbrieven gingen op 28 augustus de deur uit terwijl het debat gisteravond al had moeten plaatsvinden), het Perengenootschap zou zelf geen deelnemer aan de debatavond zijn, de onderwerpen stonden al vast en Van Pelt had in een tweetje ook nog eens een keer iets onaardigs gezegd over politici in de Zwijndrechtse Waard (hij gebruikte het woord ‘sukkels’, maar bood daarvoor later zijn excuses aan). Toch heb ik de indruk dat al die ‘oneffenheden’ de weigeraars wel lekker uitkwamen, want toen Van Pelt voorstelde zelf ook mee te gaan doen en de weigeraars de kans gaf ook om andere onderwerpen aan te dragen, bleven met name de Ambachtse fracties bij hun standpunt om niet mee te doen. Niet slim, want die gezamenlijke weigering (lees: peren-allergie) straalt ‘afkeer van het nieuwe’ en angst voor de confrontatie uit. Het Perengenootschap heeft nu, zonder ook maar iets te doen, zijn eerste zeteltjes binnen gesleept.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s