Rottend hout, losse stenen en een dak vol gaten


School vest1,,Moet u nou kijken meneer, daar word je toch diep treurig van?’’ De oude man staat met zijn rug naar de achterzijde van het Dordrechts Museum en tuurt met weemoedige blik naar het voormalige schoolgebouw aan de Vest. Blijkbaar heeft hij het tegen mij en dus houden Blafmans en ik, onderweg naar de uitlaatstrook bij de Sint Jorisbrug, even halt. Zonder groeten of knikken gaat de man door met zijn betoog: ,,Ik ben nu tachtig meneer en ik heb er zelf nog in de schoolbankjes gezeten. Dit gebouw hóórt bij Dordt meneer, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat ze bij de gemeente zo langzamerhand ook niet meer weten wat ze er mee aan moeten. Kijk nou toch hoe staat weg te rotten… dat hout, die loslatende stenen, dat dak vol gaten… zo ga je toch niet met zo’n gebouw om? Bijna dagelijks lopen Blafmans en ik langs deze stervende statigheid uit 1913, waar ooit school Vest gevestigd was. Die school beschikt inmiddels over een nieuw onderkomen aan de Blekersdijk en nog een paar seizoenen lang werd het pand gebruikt als noodonderkomen voor de Statenschool en school Muhring. Nog niet zo héél lang geleden ‘schoolden’ mijn kinderen hier en ik liep er graag binnen omdat her er zo heerlijk naar ‘veilig vroeger’ rook. Die geur, ontstaan door decennia lang natte kinderjasjes, oud krijt en papier-maché bracht een zweem van weemoed te weeg. Ik herinner mij dat het Dordrechts Museum er, middels een loopbrug over de Vest, een soort filiaal van wilde maken. Ook waren er ooit plannen voor een appartementencomplex waarbij alleen de voorgevel bewaard zou blijven. En nu staat het gebouw op zijn laatste benen, wordt herstel met de dag moeilijker en als gevolg daarvan de stap naar sloop steeds makkelijker. Kennelijk leest de oude man mijn gedachten, want hij zegt: ,,Misschien hopen ze bij de gemeente wel dat het vanzelf in elkaar dondert, dan zijn ze van het probleem af. U bent toch van de krant? Weet u misschien wat de plannen met dit gebouw zijn?’’
Ik moet bekennen dat ik geen flauw idee heb.

Advertentie

2 reacties

  1. Is dit geen gemeentemonument? En, zo nee, waarom niet? En de oude brandweerkazerne (?) bij het Vrieseplein? Ik heb die slagschaduw op de Bagijnhof begrepen als een soort waarschuwing, ik hoop de gemeente ook.
    Rob

  2. Doodzonde, Ik wil er wel wonen, als de gemeente het dak en de buitenkant voor zijn rekening neemt kunnen huurders de binnen kant organiseren zoals ook bij lofts gebeurt. Doet u mij klas een en twee met de toiletten maar (groep 3 en 4) voor 400 per maand. Het interieur zorg ik zelf wel voor. Beneden is een uitstekende ruimte voor ateliers, bric a brac winkeltjes en tweedehands zaken, inclusief een kleine ‘tearoom’. Ik ben te porren voor plannenmakerij.;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s