Waar in Dordt bevindt zich het kloppend stadshart?


Centrum totaal

Een Dordtenaar heeft niet allen eelt op zijn ziel maar ook op zijn voetzolen. Om alles wat zich in de binnenstad afspeelt een beetje te kunnen bijhouden moet je een ware kilometervreter zijn. De Dordtse binnenstad is, in tegenstelling tot veel andere oude binnensteden, nogal langgerekt, want waar veel stadscentra ontstonden als uitdijende rondjes rondom kerk en kroeg is Dordt een uit de kluiten gewassen strook langs het water en dus is ons stadscentrum niet rond, maar eerder halve-maan-vormig.
Vandaag (zaterdag 14 september 2013: red.) wordt het weer zo’n ouderwetse ‘tippeldag’ want er is weer veel te zien en te beleven in die ouwe binnenstad. Zo kunt u, in het kader van de Open Monumentendagen, eindelijk dat Hof weer eens van binnen bekijken, om nog maar te zwijgen van al die andere monumentepanden die vandaag hun deuren open hebben staan; op de Voorstraat Noord en aan de Riedijk speelt zich alweer de zesde editie af van een heerlijk festival af met veel muziek, hapjes, drankjes en al dat fraais dat de winkeliers aldaar te bieden hebben; er is een openlucht-spreekuur van Dordtse gemeenteraadsleden op de Statenplaats; u heeft nog één kans om naar die prachtige tentoonstelling ‘De Kunst van het Opvoeden’ in het Dordrechts Museum te gaan en als u dan nog benen over hebt kunt u ook nog naar die rommelmarkt van de Antoniuskerk tegenover het station. Al die activiteiten op verschillende plekken in de binnenstad brengen mij tot de volgende vraag: wat beschouwt ú eigenlijk als het ware stadshart? Is dat het Scheffersplein of is dat de Visbrug waar Johan en Cornelis de wacht houden? Misschien vindt u wel dat het echte centrum zich op die hoek bij de Hema bevindt of op het Statenplein, waar de markt is. Er is ongetwijfeld een ‘geografisch middelpunt’ aan te wijzen, maar mij gaat het om het gevoelsmatige midden. Wáár in Dordt bevindt zich, volgens u, het kloppend stadshart en waarom? Ik zou het leuk vinden als u mij een mailtje stuurde met uw persoonlijke antwoord op die vraag (k.thies@ad.nl) en ik beloof u dat ik er dan in een volgende column op terug kom.

FOTO: Met de klok mee vanaf linksboven: het beeld van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug, het Achterom, het Statenplein en Ary Scheffer op het naar hem genoemde plein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s