Sterrenburgers mekkeren minder dan andere schapekoppen


sheep-staringAl een jaar of wat organiseer ik, samen met een groep Dordtse journalisten, het driemaandelijkse Grote Dordtse Stadsdebat. Eerder al kwamen zaken als pollers, het imago van Dordrecht, armoede en de teloorgang van de binnenstad als winkelgebied aan bod en afgelopen woensdagavond ging het in een bomvolle Ontmoetingskerk over de vergrijzing van Sterrenburg en de eventuele problemen die dat in de toekomst met zich mee kan brengen. Wat mij persoonlijk het meest van (dit al weer negende) Stadsdebat is bijgebleven is het feit dat Sterrenburgers een beetje ‘on-Dordts’ zijn. Ze mopperen namelijk weinig, hetgeen toch een typisch Dordts karaktertrekje is. Schapekoppen mekkeren graag en vaak, al ligt ‘daaronder’ toch altijd wel een zekere liefde voor stad en wijk verscholen. Eigenlijk zijn Dordtenaren (sch)apetrots op hun stad, maar een échte Dordtenaar zal dat zelden hardop uitspreken… nee, als een Dordtenaar iets héél goed vindt zegt hij hooguit: ‘niet slecht.’ Daarbij komt dat ‘Dordtenezen’ een heimelijk genoegen beleven aan zaken die een beetje fout gaan. Logisch, want op dingen die wél goed gaan kun je immers niet mopperen. Dat Sterrenburgers wat minder ‘grumpy’ overkomen dan hun plaatsgenoten is verklaarbaar, want veel wijkbewoners hebben hun roots buiten dit eiland liggen. Ze kwamen beginjaren zeventig massaal naar die fonkelnieuwe wijk in aanbouw omdat er hier nu eenmaal woonruimte te vergeven was en woningen waren, vooral in de regio Rotterdam, indertijd nu eenmaal schaars. Daarbij komt dat Sterrenburgers, na Dubbeldammers, zo blijkt uit onderzoek, de meest tevreden en gelukkige inwoners van héél Dordt zijn.
Die ‘starters’ van toen zijn nu, bijna een halve eeuw later, de ouderen van vandaag en, met uitzondering van Sterrenburg 3, barst het dus van de 65-plusers (of moet je tegenwoordig 67-plussers zeggen?) in Sterrenburg 1 en 2. Maar die Sterrenburgse ouderen hebben over het algemeen één ding gemeen: ze lijken helemaal niet op die bloemetjesjurkbejaarden zoals ik me die als kind herinner. Sterrenburg mag dan vergrijzen (de cijfers liegen niet) maar aan de ingezetenen van Dordts grootste buitenwijk is dat niet af te lezen. Conclusie: Sterrenburg houdt jong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s