Knuttelplein ‘bekt’ in ieder geval wel lekker…


OLYMPUS DIGITAL CAMERAVan het een komt het ander. Een week of wat geleden wierp ik in deze column de vraag op waar nu, volgens u, het ware hart van de Dordte binnenstad ligt. Daar werd veel op gereageerd en ik kwam aar eerder al op terug. Héél opvallend was dat veel Dordtenaren signaleerden dat er in Dordrecht, na de reconstructie van Achterom en Bagijnhof als het ware een ‘nieuw’ stadspleintje ontstaan is. Nu was er altijd al iets van een stoepje tussen de Hema en het Lindershuis (naar mijn weten stond er zelfs een bankje en ooit ook een mallotig kunstwerk van aanrechtbladen), maar op de een of andere manier heeft dit stukje Dordt vandaag de dag, misschien wel bij toeval, iets van een pleinkarakter gekregen. In ieder geval is het zo’n beetje het drukste punt van de binnenstad geworden en vorige week zaterdagavond was het zelfs ook nog even een openluchtbioscoop. Ik vermoed dat hier in de toekomst nog wel vaker evenementjes zullen gaan plaatsvinden. Hoe dan ook, nadat ene Johan Ploeg mij een tweetje stuurde met de conclusie dat dit nieuwgeboren pleintje dan óók een heuse naam verdiende en ik die suggestie overnam in mijn column, reageerde u massaal. Een paar ideetje op een rijtje: heel vaak wordt de naam Lindersplein voorgesteld en misschien wel minstens zo vaak het ‘Jan Eijkelboom-plein. Ook stelden enkele lezers voor het plein te vernoemen naar de rijksbouwmeester van het oude postkantoor, D.E.C. Knuttel en eerlijk gezegd ‘bekt’ Knuttelplein best lekker. Er waren nog meer suggesties. Jacqueline van Dongen noemt het pleintje aan het Achterom voortaan ‘Het Voorom’ en Hans Cammenga stelt voor om dit stedelijk ‘knooppuntje’ voortaan ‘het Sterplein’ te noemen. ,,Ik stond vanuit de Sarisgang te kijken en zag dat de vorm van het plein een ster is.’’
Dordtenaar Ad Kliphuis kwam met het volgende, zij het ironisch bedoelde, tipje: ,, Laten we het voortaan het Helipleintje noemen. Dit als samenvoeging van (HE)ma en (LIndershuis. Mocht hier onverhoopt eens een ernstig ongeluk gebeuren dan weet de bemanning van de traumahelikopter deze plek voortaan makkelijk te vinden.’’

FOTO: Nog niet zo heel lang geleden stond er nog zo’n mallotig kunstwerkje van aanrechtbladen op dat ‘nieuwe’ pleintje bij het Lindershuis. (foto, gemeente Dordrecht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s