Drechtraad is ‘ver-van-m’n-bed-show’ geworden


drechtstedenGeachte Dordtse, Ambachtse, Papendrechtse, Zwijndrechtse, Sliedrechtse en Alblasserdamse raadsleden en wethouders. Hebben jullie al in de gaten dat het circus Drechtsteden volledig over de hoofden heen gaat van de man of vrouw in de straat? Drechtraad, Drechtstedenbestuur, Drechtstedendinsdag, Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD), Bureau Drechtsteden… hallo lezer, hallo kiezer, hallo ‘Drechtstedeling’…. bent u daar nog?
Ik durf er beide armen (en dan gooi ik er ook nog een paar teentjes bij) voor in het vuur te steken als ik beweer dat er op dit moment op de Dordtse Voorstraat, de Sliedrechtse Kerkstraat of, pak hem beet, in het Zwijndrechtse winkelcentrum Walburg ‘nul komma nul’ mensen rondlopen die kunnen uitleggen hoe de bestuurslaag Drechtraad (die ergens ‘tussen’ gemeente en provincie in manoeuvreert) precies functioneert. Wat doet de Drechtraad? Waar beslist die raad over? Wie zitten er in? Kost het geld of levert het geld op? Heeft Dordt als grootste gemeente recht op een zeteltje meer in het bestuur en zo ja waarom dan eigenlijk? In hoeverre is uw stem tijdens een gemeenteraadsverkiezing van invloed op de samenstelling en is de Drechtraad een voorzichtige ‘voorpost’ van een uiteindelijke Drechtstad? Op de meer feitelijke vragen zou ik u best antwoord kunnen verschaffen, maar dat is zonde van mijn beperkte columnruimte en ik kan u wat dat betreft beter verwijzen naar de website www.drechtraad.nl. Daar staat een en ander, zij het ‘zuinigjes’ in uitgelegd (dat móet laagdrempeliger). Terug naar mijn beginstelling, namelijk dat het circus Drechtsteden voor de ‘gewone’ mensen in stad en streek een ver-van-m’n-bed-show geworden is. Dat kan en mag toch nooit de bedoeling zijn. Geloof me, beste bestuurders, ik ben niet tegen intergemeentelijke samenwerking maar jullie verzinken te vaak in niet te volgen gesteggel over zaken als bestuursvorm en vergaderwijze, terwijl de inhoud, waar het toch allemaal om begon, steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. En ja, ik ben er nog steeds van overtuigd dat jullie het beste met ‘de Drechtstedelingen’ voor hebben. Probleem is echter dat juist die mensen geen flauw idee meer hebben waar het allemaal nog over gaat.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s