Het ‘doorloopje’ van Lugten wordt elk jaar mooier


doorloopjeIn augustus vorig jaar presenteerde architect Andries Lugten in deze krant zijn plannetje al voor een doorloopje annex doorkijkje tussen de oude binnenstad en het historische havengebied. Een jaar eerder haalde ditzelfde ideetje óók al de krantenkolommen en afgelopen week mocht Lugten zijn plan in deze krant nóg maar weer eens presenteren. Nu overigens enigszins ‘opgepimpt’, want met toevoeging van fraaie illustraties van een markthalletje ter hoogte van de Tolbrugstraat Waterzijde. Lugten’s gedroomde doorloopje wordt elk jaar mooier en ongetwijfeld presenteert de Dordtse architect zijn toekomstvisie volgend jaar wederom, maar dan met nóg spectaculairder fotomateriaal. Hou me ten goede, ik heb niks tegen het plan op zich en al helemaal niks tegen Andries Lugten. Deze stad heeft wel degelijk behoefte aan een meer voor de hand liggende en meer ‘uitnodigende’ verbinding tussen binnenstad en oude havens (nu twee losstaande ‘entiteiten’) en Lugten vind ik een vakman, een betrokken Dordtenaar en creatieve ‘omdenker.’ Ik hoop ook dat zijn plan (de aanhouder wint) op een mooie dag werkelijkheid wordt, maar ik vrees dat het voorlopig bij een mooie dagdroom blijft. Er moet namelijk tè veel gebeuren om deze droom in daden te kunnen omzetten. Zo moeten er wat (flat)woningen aan de Varkenmarkt en de Tolbrugstraat worden gesloopt (een lastige ‘hinderpaal’) en er moeten investeerders worden gevonden, alsmede ondernemers die het zien zitten om dat markthalletje straks te gaan uitbaten. Nu weet ik wel, als je niet droomt gebeurt er helemaal niks en nu loop ik als columnist het gevaar tot zwartkijker te worden gebombardeerd, maar soms moet je gewoon realistisch zijn. Die doorloop zou ik verwelkomen, maar voor dat het zover is zijn we een decennium aan zeuren, steggelen, onderhandelen en geld zoeken verder. In de tussentijd is het wellicht handig (en goedkoper) om de bestaande verbindingen tussen binnenstad en historische havens (onder meer Waag, ’s Heer Boeijenstraat/Grote Markt, Tolbrugstraat Waterzijde en Vleeshouwersstraat) wat meer voor het voetlicht te brengen met een betere ‘wandelrouteplanning’, zoals gigantische aanwijsborden met daarop uitnodigende afbeeldingen van dat prachtige havengebied. Daar kun je, bij wijze van spreken, gisteren al mee beginnen.

Afbeelding: Een impressie van het plan voor een verbinding tussen het Scheffersplein en het historische havengebied via de Tolbrugstraat Waterzijde.

Eén reactie

  1. hoe vaak toeristen mij op de Wijnstraat niet vragen waar de varkens- of vismarkt is! De zaterdagmarkt (of een deel ervan) op de grote markt (her)plaatsen, is dat geen idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s