Ineens zat dat slaperige Lindenstraatje ‘in de loop’


LindenstraatDe stad leeft en verandert dagelijks onder uw en mijn ogen. Tóch zie ik dat niet altijd en dat komt volgens mij omdat ik er voortdurend in vertoef. Kleine veranderingen vallen me meestal pas op als ik een week of wat op vakantie geweest ben. Dán pas dringt tot me door dat er ergens een nieuwe winkel zit, dat een pand is opgeknapt of ineens leeg staat, of dat er zomaar ineens bomen zijn weggehaald (Vriesestraat). Zo bespeurde ik onlangs (waarom had ik dat eerder niet gezien?) dat er grote, metershoge borden aan de zijkant van de Saturn stonden, zeg maar langs de Spuiboulevard, met daarop historische afbeeldingen, compleet met tekstuele toelichting, van mijn stad. Ik heb die borden nog niet eens goed kunnen bekijken en nu zijn ze alweer verdwenen. Géén idee wat hiervan ooit de bedoeling was en géén idee ook waarom ze er maar heel even stonden.
Afgelopen week ging ik een hapje eten bij het nieuwe Surinaamse eethuisje van Ruby aan de Lindenstraat. Dat is een smal straatje dat de Vriesestraat en de zij-ingang van de Drievriendenhof aan de Kromme Elleboog met elkaar verbindt. Dat straatje was altijd een beetje een slapend straatje, maar zittend aan het tafeltje bij Ruby viel het me op dat hier tegenwoordig flink ‘de loop’ in zit. Er is, zo legde Ruby me uit, door de komst van de Saturn een nieuwe wandel/winkelroute ontstaan, vanaf de Lenghenstraat naar de Drievriendenhof en vice versa. Dat lijkt me een goeie ontwikkeling, maar staat, zo had ik begrepen, haaks op de wens van kledingprijsvechter Primark (als die er ooit komt) die deze zij-ingang juist dicht wil hebben om, in die achtervleugel van de Drievriendenhof een ‘klantenfuik’ te realiseren. Ik durf nu met recht te zeggen dat dit een slecht idee is. Sterker nog, ik denk dat die zij-ingang (toch eigenlijk ook een ‘toegangspoort’ naar het Dordrechts Museum en The Movies) juist veel aantrekkelijker en ‘nadrukkelijker’ gemaakt moet worden met verwijsborden naar deze beide stadsparels. Dat ogenschijnlijk zo bescheiden Lindenstraatje zit nu middenin ‘de loop’ en is dus ineens héél belangrijk geworden.

Afbeelding: De Lindenstraat, maar dan in 1937.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s