Het wordt hier ‘s nachts bijna nergens meer écht donker


Nacht, winnaar

Er zijn in het leven maar weinig zekerheden. Eén daarvan is dat het, na vanavond, gewoon weer nacht wordt. Nou ja, gewoon… de komende nacht wordt juist een bijzondere nacht omdat de klok een uurtje teruggaat, een ‘cadeautje’, dat ik overigens meestal ’s ochtends pas uitpak als ik me, onder de gehaakte beddesprei, nog eens een keertje extra omdraai. De rest van de ochtend ben ik bezig om die klokken die je niet terug kunt zetten 23 uur naar voren te slingeren (elk jaar moet ik weer opzoeken hoe die digitale dingen op de thermostaat en de magnetron werken) en óók moet ik mijn goudvissen (Hepie en Hepie) geruststellen, om te voorkomen dat ze me de rest van de oktobermaand chagrijnig blijven aankijken. Maar is méér bijzonders aan de komende nacht en dat zit hem vooral in het feit dat het vannacht ‘De Nacht van de Nacht’ is. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement wordt de aandacht gevestigd op de schoonheid van de duisternis. Is dat zo bijzonder dan? Jazeker: échte duisternis, zo blijkt, is een schaars goed geworden. Dit land lijdt in toenemende mate onder lichtvervuiling en ook Dordt en de regio hebben daar ernstig mee te kampen. In de meeste delen van de Drechtstreek (sla de lichthinderkaart op internet er maar eens op na) wordt het ’s nachts eigenlijk bijna nergens meer écht donker. Is dat dan zo erg? Ja, dat is het zeker, voor zowel mens, dier als plant. Nachtverlichting op snelwegen, straten, gebouwen, objecten en in de glastuinbouw kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren heftig verstoren en planten krijgen er groeiproblemen van. De gemeente geeft vannacht het goede voorbeeld door op diverse plekken in de stad het licht uit te doen en u kunt dat voorbeeld volgen door het thuis vanavond eens bij een paar simpele kaarsjes te houden. Ook kunt u, op diverse locaties meedoen aan allerlei activiteiten (stadswandelingen, natuurwandelingen), waarin die heerlijke duisternis centraal staat. Het volledige programma vindt u op www.dordtduurzaam.nl (doorklikken naar Nacht van de Nacht). Doe mee en beleef een nacht die u normaal alleen in eh… nou ja, u weet wel.

PS. Deze column is geplaatst in AD De Dordtenaar aan de ‘vooravond’ van de Nacht van de Nacht, ofwel op zaterdag 26 oktober 2013. Het terugzetten van de klok, alsmede de activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht hebben dus al plaatsgevonden.

Afbeelding: de winnende foto van de fotowedstrijd die, in aanloop naar de Nacht van de Nacht georganiseerd is. Hij is gemaakt door Alvin Aarnoutse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s