Wachtgeld: wettelijk klopt het… ‘ethisch’ schrijnt het


easy-moneyHet Utrechtse ex-raadslid Bert van der Roest (PvdA), die onlangs zijn functie moest neerleggen omdat hij de daklozenkrant had bestolen, wil wachtgeld. Peter Rehwinkel (PvdA) stopt als burgemeester van Groningen om, met behoud van wachtgeld, in Barcelona, een (al dan niet bestaand) ‘vrijwilligersdingetje’ te gaan doen. Adri Duivesteijn (PvdA) stapte in februari op als wethouder in Almere om lid van de Eerste Kamer te worden (een part-time job) en vult zijn salaris aan met… u raadt het al… wachtgeld. Die affaires kregen in Dordt extra lading vanwege het feit dat voormalig wethouder (nota bene Dordts ereburger) Jannie van der Loos (PvdA), naar blijkt al zo’n elf jaar ‘op wachtgeld’ zit. Wilde zij niet werken of wilde niemand haar in dienst nemen? Juist het feit dat zij op die vraag niet wenst te reageren (,,Ik word er een beetje moe van, dus ik zeg niks meer’’) maakt de maatschappelijke verontwaardiging alleen maar groter. Toegegeven, wettelijk gezien heeft Van der Loos recht op haar centen en inmiddels zijn de wachtgeldregelingen voor voormalig bestuurders flink aangescherpt, al zijn ze nog altijd behoorlijk riant. Ook andere voormalig wethouders in Dordt hebben, voor kortere of langere tijd, gebruik van gemaakt van wachtgeld. Om het vorige college maar eens onder de loep te nemen, Hans Spigt (PvdA) ontving, na zijn wethouderschap in Dordt, in drie jaar tijd ruim twee ton. Hij pakte in die periode overigens wel diverse adviesklussen aan en is sinds januari interimwethouder in Utrecht. Jan Lagendijk (PvdA), sinds kort gemeentesecretaris in Waalwijk, ontving de afgelopen jaren zo’n anderhalve ton. Aaike Kamsteeg (CU/SGP) werd, aansluitend op zijn Dordtse wethoudersperiode, wethouder in Zwijndrecht. Ter aanvulling op zijn lagere Zwijndrechtse salaris beurde hij de afgelopen drie jaar ongeveer 57.000 euro aan ‘Dordts’ wachtgeld. Twee andere wethouders van het vorige college, VVD’er Ferdinand van den Oever (havens Moerdijk) en CDA’er Dion van Steensel (HVC) vonden, vóór het einde van hun ambtsperiode, nieuw emplooi en maakten dus geen gebruik van wachtgeld. Hoeveel aan wachtgeldeuro’s gaat het huidige college Dordt kosten ná de gemeenteraadsverkiezingen in maart? Niet veel, verwacht ik. Morgen licht ik dat toe.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s