Een loods min één muur… is dat binnen of buiten?


 

PuinbrekerIk moest het artikel nóg een keertje lezen omdat ik niet kon geloven dat het er écht stond. Eerst even een korte uitleg: het bedrijf Rivierendriesprong aan de Papendrechtse Noordhoek maakt al een jaartje of wat gebruik van een gigantische puinbreker. Dat is op zich logisch, want het vermalen van bouw- en sloopafval is nu eenmaal de core business van dit bedrijf. Probleem is echter dat Rivierendriesprong op een nogal ongelukkig punt zit, namelijk nogal dicht bij de bebouwde kom. Honderden gezinnen in onder meer de Rembrandtlaan, de Noordhoek, de Frederik van Eedenstraat en de Randwijk hebben al jaren last van de herrie en de stof die deze enorme puinbreker veroorzaakt, alsmede van vrachtwagens en tractoren die hier voortdurend af en aan rijden. Dat is inmiddels genoegzaam bekend, ook al moesten die omwonenden aanvankelijk toch wel héél lang en hard moord en brand schreeuwen, eer dat het wat besluiteloze Papendrechtse gemeentebestuur écht overtuigd was van die overlast. Al snel werd toen ook duidelijk dat het bedrijf niet over de benodigde vergunning beschikt om die enorme puinbreker buiten te laten draaien en op last van de Omgevingsdienst werd Rivierendriesprong dan ook gesommeerd om dat gevaarte binnen te houden. Maar ‘binnen’ is een nogal ruim begrip. Rivierendriesprong zette die puinbreker in een soort half geopende loods (eigenlijk onder een soort veredeld afdakje) en vindt het nu raar dat de omwonenden nog steeds last hebben van herrie. De Omgevingsdienst dreigt het apparaat nu te gaan verzegelen en dus komt de directie van Rivierendriesprong wel met een heel dubieuze tegenreactie. ,,Kijk, wij kunnen onze puin natuurlijk wel elders gaan afbreken,’’ roept Herman de Jong van Rivierendriesprong in deze krant. ,,Maar we zitten dan met 16.000 ton aan puin en dat betekent dat zo’n 500 vrachtwagens dat spul elders naar toe moeten brengen om het daarna vervolgens weer terug te brengen. Da’s natuurlijk nog véél slechter voor het milieu.’’
Bij het Papendrechtse bedrijf zullen ze ongetwijfeld bij hoog en laag ontkennen dat hier sprake is van chantage, maar ik kan er toch écht niks anders van maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s