Van der Loos wordt al ‘de vrouw van één miljoen’ genoemd


Jannie+Van+der+Loos+Wachtgeld voor politici ‘in between jobs’, of erger nog, voor uitgerangeerde politici … nog één keer kom ik er op terug. Oud-wethouder Jannie van der Loos zwaaide elf jaar geleden (op haar 52ste) af en maakte er een soort pensioenplannetje op gemeenschapskosten van. De ‘Jannie-schade’ is overigens aanzienlijk hoger dan de vijf ton die de afgelopen weken de landelijke krantenkolommen haalde. De cijfers die over haar wachtgeld naar buiten kwamen gaan immers over de periode vanaf 2006. Van der Loos zwaaide in 2002 al af en ontving dus al vier jaar langer wachtgeld. Die regeling kan nog twee jaar (tot haar AOW) doorlopen, dus een eenvoudig rekensommetje leert dat het om ongeveer het dubbele gaat. Niet voor niets wordt zij in politieke wandelgangen al gekscherend ‘de vrouw van één miljoen’ genoemd.
Gisteren maakte ik een opsomming van de hoeveelheid wachtgeld die deze gemeente de afgelopen drie-en-een-half jaar heeft opgehoest aan voormalig stadsbestuurders. Dat gaat om honderdduizenden euro’s… miljoenen zelfs als je vanaf 2006 gaat tellen en dus wierp ik de vraag op wat we op dit vlak in de toekomst kunnen verwachten, ofwel: hoe zit het eigenlijk met onze huidige stadsbestuurders? Daar is moeilijk antwoord op te geven omdat niet te voorspellen is of de wethouders die het nu het college vormen dat ná de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar óók weer doen. Dát hangt van de uitslag af. Mochten zij de gelegenheid krijgen om vier jaar door te gaan (niet denkbeeldig) dan gaat een langdurig wachtgeldverhaal voor drie van de vijf huidige wethouders alvast niet op, want Piet Sleeking, Rinette Reynvaan (beiden BVD) en Bert van de Burgt (CDA) zijn alle drie al ‘prille’ zestigers. Na een eventuele nieuwe ambtsperiode wacht hen geen wachtgeld, maar pensioen. De beide ‘jonkies’ in het college, Jasper Mos (VVD) en Harry Wagemakers (BVD) zullen dan, naar verwachting weer snel ‘aan de bak’ komen. Mos (35) wordt tot in de hoogste VVD-regionen beschouwd als een politiek talent (‘klasje van Rutte’) en ook de nu 52-jarige fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper Wagemakers (onlangs gepromoveerd op het onderwerp knieletsel) is dan zeker nog niet uitgerangeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s