‘Een nieuwe hond, op mijn leeftijd? Nee joh…’


old_man_andBij een van de vijvers in De Elzen, waar Blafmans bezig is een troep zwanen de stuipen op het lijf te jagen, kom ik de hoogbejaarde weduwnaar Eef tegen. Ik blijf kijken, want op een metertje of tien achter hem sjokt gewoonlijk zijn eveneens bejaarde zwarte labrador Bram. Maar waar ik ook kijk… géén Bram. Vragend kijk ik Eef aan en ik zie hem slikken. ,,Bram is dood”, zegt hij op haast verontschuldigende toon. Ik hoef verder niks te zeggen,want het is duidelijk dat Eef nu zijn verhaal kwijt moet. ,,Maandagochtend, toen ik uit bed kwam, viel het mij op dat Bram me niet bij de trap stond op te wachten. Toen ik in zijn mandje keek zag ik het meteen… nooit meer wakker geworden. Eigenlijk best een mooie dood voor een labrador van 13, maar dat dacht ik later pas, toen ik hem wegbracht. Op het moment dat ik hem zo aantrof kon ik alleen maar janken.’’ Aan het slot van een lang gesprek over Bram, over leven en dood en over de vriendschap tussen mens en hond, dringt ineens tot me door dat het eigenlijk best vreemd is dat Eef nu, zonder viervoeter, in een hondenuitlaatgebied rondloopt. Als ik daarover begin zegt hij: ,,Ik wou het persoonlijk komen vertellen aan iedereen die Bram gekend heeft.’’ Zijn stem breekt en ik knik begrijpend. ,,Misschien is het wat vroeg voor zo’n vraag, maar neem je weer een nieuwe?’’ Eef antwoordt mij iets te snel. ,,Nee joh, daar moet je op mijn leeftijd toch niet meer aan beginnen?’’ Nog nooit heb ik iemand zo oprecht horen liegen. Een week later kom ik Eef bij diezelfde vijver weer tegen. Niet op tien meter achterstand, maar tien meter voor hem uit, rent een jonge dartele zwarte labrador met een stok in z’n bek. De oude man kaatst mijn glimlacht terug en zegt: ,,Hij is van m’n zoon hoor, maar hij woont bij mij, zolang ik het kan opbrengen om naar De Elzen te lopen. ,,Hoe heet ie?’’ vraag ik. Eef grijnst: ,,Mijn zoon vond Bram wel een mooie naam.’’

Afbeelding: GLENNA GOODACRE OLD MAN AND HIS DOG

Eén reactie

  1. Mooi opgepakt Kees. Jij begrijpt die man zo goed omdat je zelf ook een hond hebt. Mijn lief en ik hadden jarenlang twee boxers, die allebei(moeder en dochter) 12 jaar oud werden en gezamenlijk ons huishouden bestuurden. De hondenriem hangt nog steeds bij ons aan de kapstok, al 22 jaar.
    Vriendelijke groet, Wim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s