Toezicht: tè brede kloof tussen willen en kunnen


swiebertje58-300x222Geen enkele politicus durft het recht voor z’n raap te zeggen, maar de basis van de onvrede bij de afdeling Toezicht zit hem toch écht in het feit dat het oorspronkelijke idee al niet deugde. Daar kom ik straks op terug, maar eerst de feiten. Uit onderzoek blijk dat toezichthouders (lees: stadswachten) in Dordrecht diep ongelukkig zijn. Ze voelen zich niet gewaardeerd en geven hun arbeidsomstandigheden gemiddeld een 4,5. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar leidinggevenden die, zo luidt de kritiek, slecht luisteren, onbetrouwbaar zijn en een sfeer van wantrouwen kweken. Dat zijn harde beschuldigingen en of die allemaal terecht zijn is moeilijk te toetsen. Laat ik het er op houden dat het gevoelens zijn en wie ben ik om daaraan te twijfelen? En natuurlijk heeft die onvrede ook te maken met het dagelijks werk van toezichthouders. Ga er maar aan staan, de hele dag foutparkeerders, wildplassers, stoepfietsers en hangjeugd aanspreken en bekeuren, volcontinu uitgemaakt worden voor ‘het achterlijke neefje van oom agent’ of ‘wandelende werkloze in uniform,’ nooit eens respect, maar louter boosheid, schamper gelach en zelfs agressie ontvangen… dat valt om de donder niet mee. Toch zit het ware probleem hem in de oorsprong van het project. De eerste stadswachten werden medio jaren tachtig aangesteld in het kader van een werkgelegenheidsproject, aanvankelijk met behoud van uitkering, later onder de vlag Melkertbaan. Tegenstanders riepen al vanaf het begin dat je politietaken niet moet uitbesteden aan mensen die daar, qua opleidingsniveau, eigenlijk niet voor toegerust zijn. En ook al is het inmiddels geen werkgelegenheidsproject meer, de criticasters hebben deels gelijk gekregen: veel stadswachten zijn communicatief zwak, er lopen er zelfs rond met taalachterstand en ze opereren weinig tactvol. In de leiding is een griezelig chefcultuurtje gegroeid, want ook daar is het niveau kennelijk te laag. Ik wil niemand beledigen, maar kern van de zaak is dat de kloof tussen wat mensen kunnen en wat er van ze verwacht wordt simpelweg te breed is. Het project is ontstaan uit goede bedoelingen, maar gebouwd op drijfzand en dus gedoemd om, vroeg of laat, de diepte in te glijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s