Christenunie zou juist vóór ‘eendagshuwelijk’ moeten zijn


marryInhoudelijk zijn ze onwankelbaar en ze beschikken over een trouwe en standvastige achterban. Ik heb het over de zogeheten ‘klein’-christelijke partijen, zoals de Christenunie en de SGP, die in veel gemeenten tegenwoordig onder één vlag varen. In de gemeenteraden van zowel Dordt als de regio zijn ze over het algemeen stevig verankerd en altijd inhoudelijk sterk vertegenwoordigd. Altijd weer weten Christenunie en SGP mensen naar voren te schuiven die hun taak met veel inzet en enthousiasme oppakken en in al die jaren dat ik de lokale en regionale politiek volg ben ik zelden raadsleden en wethouders van deze partijen (of lijstverbinding) tegengekomen die er een potje van maakten. Integendeel, politici uit deze ‘hoek’ komen nagenoeg altijd goed beslagen ten ijs en weten zich meestal duidelijk uit te drukken. Los van het feit dat ik het persoonlijk inhoudelijk vaker niet dan wél met hun standpunten en visies eens ben, neem ik CU/SGP-politici, beroepshalve altijd serieus. Nou ja, nú dan even niet, want ik vind ik dat de Christenunie in Papendrecht zichzelf volstrekt  belachelijk maakt door zich zo ‘ijzerenheinig’ te verzetten tegen een Valentijnsactie van de gemeente. Die wil het gemeentehuis op 14 februari volgend jaar openstellen voor geliefden die voor één dag willen trouwen. ,,Wij vinden dit geen gepaste actie,’’ roept  fractievoorzitter Anton Rietveld mij iets te voorbarig. ,,Het huwelijk is een serieuze aangelegenheid, waarover niet te licht moet worden gedacht.’’ Inhoudelijk is er niks mis met die opmerking, maar als kritiek op dit Valentijnsevenement, dat vorig jaar in Dordrecht zo enorm succesvol was, snijdt het totaal geen hout. Een fictief eendagshuwelijk kan namelijk een prima handgreep zijn om mensen er nog eens extra op te wijzen dat het huwelijk méér dan ‘zomaar een luchtig dingetje’ is. Ik ben er van overtuigd dat de ambtenaren van de burgerlijke stand in Papendrecht hun kans om de deelnemende bruidspaartjes daar op te wijzen niet onbenut zullen laten. In plaats van domweg tegen te zijn zou de partij juist op die ‘bewustmaking’ moeten inzetten. Met die boodschap als toegevoegde waarde zou de Christenunie toch eigenlijk een groot voorstander van dit eendagshuwelijk moeten zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s