Versmarkt Vriesestraat is een aanwinst voor de stad


Versmarkt

Zo soms in deze stad wordt cynisme gelogenstraft en worden gewaagde ideeën werkelijkheid. En als je die werkelijkheid dan uiteindelijk met eigen ogen gadeslaat stel je jezelf de vraag: waarom was dit er eigenlijk altijd al niet? Ik heb het over dat prachtige en oergezellige ‘doorloopje’ tussen de Vriesestaat en de Tolbrugstraat. Volgens mij wordt deze versmarkt komende vrijdag pas officieel geopend, maar inmiddels draait ze al bijna twee weken op volle toeren en toen ik er voor het eerst doorheen liep had ik een gevoel van ‘thuis komen.’ De versmarkt is simpelweg hét antwoord op een behoefte die al jaren in de binnenstad leeft. In het centrum zijn er, sinds een jaar of tien, namelijk nauwelijks échte verswinkels meer, waarmee ik de uitzonderingen op die regel (een goeie bakker en een kaaswinkel aan de Vriesestraat, traditieslager Verkerk en nu ook een biologische slager aan de Grote Spuistraat) niet te kort wil doen. Ik constateer nu dat er in de binnenstad momenteel iets van een kentering gaande is. Het mag dan crisis zijn, maar de vraag naar, al dan niet biologisch verantwoorde, kwaliteitsproducten neemt nog altijd toe. Diezelfde crisis drijft steeds meer mensen, al dan niet noodgedwongen, tot de stap naar het klein-ondernemerschap en dat resulteert vaak in creatieve ideeën,. In deze tijd gaan consumenten voorzichtiger dan ooit met geld om, maar komen ze wél tot de conclusie dat die kostbare euro dan maar beter kan worden uitgeven aan dingen die écht goed en écht lekker zijn. Een voorbeeld van die nieuwe werkelijkheid is Nobel’s brood aan de Grotekerksbuurt, waar het op zaterdagochtenden tegenwoordig letterlijk storm loopt. De versmarkt aan de Vriesestraat, die nu onder andere voorziet in een zo node gemiste groentezaak, is trouwens méér dan alleen een versmarkt: het is nu al een soort ontmoetingspunt voor binnenstadsbezoekers en –bewoners geworden en heeft in die hoedanigheid eigenlijk het gat opgevuld dat de Drievriendenhof oude stijl (toen het nog geen kille modepassage was) achterliet. Met de heerlijke Italiaanse wijn die ik er onlangs kocht breng ik een toost uit op deze aanwinst voor de stad.

Afbeelding: Een impressietekening van het bovenaanzicht van de versmarkt, die dwars door het voormalige winkelpand van Bartels loopt, van de Vriesestraat (onder) tot aan de Tolbrugstraat (boven).

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s