Cuyp verdient een passender eerbetoon dan ‘Flipje’


kunstwerk_albert_cuypIneens was ie weg en nu, bijna een jaar later, is ie weer terug. Waar ik het over heb? Over dat bollenbeeld dat de afgelopen jaren op het Bagijnhof stond. Gisteren dook het dat malle ding ineens weer op in de Vriesestraat en ach, misschien komt het hier beter tot zijn recht, al blijf ik het een niet bijster geslaagde ode aan een van Dordrechts beroemdste zonen, de schilder Albert Cuyp (1620-1691) vinden. Ik was indertijd bij de onthulling en ik voelde daar het ongemak van genodigden en betrokkenen toen het lakentje er af werd getrokken en de omstanders nogal bruusk geconfronteerd werden met hun eigen spiegelbeeld in obesitas-vorm. Wat dat betreft was de plek – zo’n beetje schuin voor de deur van Bram Ladage – wel aardig gekozen, maar mijn voorstel om het bordje bij het beeld te vervangen door de waarschuwingstekst ‘Zó gaat u er uitzien als u tè veel frikandellen eet’, werd door het aanwezige cultuurvolkje niet geapprecieerd. Ik maakte me die middag tóch al niet populair, want toen iemand van de plaatselijke Rotaryclub (het beeld is een schenking van deze serviceclub aan de gemeente) mij vroeg wat ik er van vond antwoordde ik: ,, Volgens mij hebben jullie je vergist… dit móet Ferdinand Bol zijn.’’ Hij kon er in ieder geval niet om lachen.
Maar volgens is het juist de bedoeling van beeldend kunstenaar Maria Roosen dat er een beetje om haar creatie gelachen wordt en ik vind persoonlijk dat kunst in de openbare ruimte bést onderwerp van discussie en zelfs van spot mag zijn. Dordtenaren noemen het beeld ‘Flipje’, vanwege de overeenkomst met het bekende promotiefiguurtje Flipje van de Betuwe. Niks mis mee, want een beeld met een bijnaam is op zich een geslaagd beeld, al vind ik persoonlijk dat Aelbert Cuyp een passender eerbetoon verdient met een meer herkenbaar beeld. Dát kan niet, beweerden de kenners, want er bestaan nu eenmaal geen afbeeldingen van Aelbert Cuyp. Maar onlangs berichtte de vereniging Oud-Dordrecht dat die er wel degelijk zijn, dus niks staat een herkansing van de Rotary nog in de weg.

Advertentie

Eén reactie

  1. Het is een mal kunstwerk, maar weet je wat de Rotaryclub Dordrecht hiervoor heeft betaald ? En weet je wat de Rotaryclub Dordrecht verder voor Dordrecht doet ? Om maar iets te noemen : de Santa Run geeft plezier in de stad en geeft goede doelen zoals de Voedselbank en het Hospice “De Patio” financiële mogelijkheden. Wees blij met de “derde geldstroom”, zelfs als je Cuyp niet herkent in de bollen…..Ik daag je uit om mee te rennen voor een goed doel met de Kerstmannen!

    Kees Rovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s