Goed idee van GroenLinks: méér toiletten in binnenstad


imagesCASE1384Het is misschien een wat zeikerig onderwerp voor een dinsdagse column maar ik wil het vandaag met u over toiletten hebben… over openbare toiletten welteverstaan. Bestaan die nog? Misschien wel, maar mij zijn ze in ieder geval niet opgevallen. Dat kan te maken hebben met het feit dat ik zelf in de binnenstad woon en altijd wel in de buurt van mijn huis of m’n stamkroeg ben, dus eerlijk gezegd sta ik er zelden bij stil. Dat doe ik nu wel aangezien GroenLinks tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling opperde dat er méér openbare toiletten in deze stad moeten komen en ik vind dat eigenlijk een prima idee. Hoe vaak al niet ben ik, in mijn jaren als binnenstadsbewoner, aangesproken door mij volslagen onbekende mensen die dringend naar zo’n gelegenheid op zoek waren? Ik stuur ze meestal naar V&D of McDonalds, want daar kun je gratis (of tegen een kleine vergoeding) voor je broodnodige boodschap terecht, maar feit blijft dat het aanbod voor een middelgrote stad veel te klein is. Zeker in een tijd als deze waarin we met z’n allen massaal ouder worden en dus (lach er maar om, maar het is wel degelijk zo) vaker moeten plassen. Ondertussen wordt er héél veel ‘wildgeplast’ in de vele steegjes en dooie hoekjes die deze stad rijk is. En het zijn niet alleen zwervers, dronken stappers of halve zolen die dat doen, nee, ik constateer dat ‘gewone’ winkelende mensen een aantal plekjes (bijvoorbeeld achterzijde Drievriendenhof, hoekjes en gaatjes tussen Varkenmarkt en Tolbrugstraat Landzijde) tot publiek toilet hebben gebombardeerd en dat zou niet nodig zijn als er in de binnenstad op z’n minst drie openbare toiletten zouden staan. Elke zichzelf respecterende gemeente in Engeland biedt ‘plasmogelijkheden’ voor heren én dames bij (of in) parkeergarages, nabij bus- of treinstation en ook altijd ergens in het stadshart. Vraag daarbij is natuurlijk: moet de gemeente dat (met publiek geld) faciliteren of kan zoiets ook door het bedrijfsleven bekostigd worden? Ofwel, vindt u het storend als er straks een gesponsord toiletje in de binnenstad staat met daarop een gigantische WC Eend? Ik benieuwd naar uw reactie.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s