Over knipsels en vergeeld geluk met een kartelrandje


old-couple-holding-hands-300x199Uit een dressoirkast haalt ze een fotootje met gekartelde zijranden tevoorschijn. Voordat ze het vergeelde kleinood aan me overhandigt streelt ze met haar vinger over het hoofd van haar drie jaar geleden overleden echtgenoot. ,,Kijk, da’s nog bij het ouwe gemeentehuis in Dubbeldam. Hij kwam daar vandaan en omdat we er ook gingen wonen was ik het wel met hem eens dat we dáár dan ook zouden gaan trouwen. Een knapperd was ie hé? Ik beaam het en geef de foto terug. Ze stopt hem in de zak van haar schort, maar geeft hem even later weer aan me terug. ,,Jij werkt toch bij de krant? Dan kun je zeker ook wel met computers overweg. Ik zou die foto zo graag uitvergroot willen hebben, weet jij hoe zoiets moet? Ik beloof haar dat het in orde komt en bij de deur geeft ze me het tasje met documenten waarvoor ik eigenlijk gekomen was. Daarin zitten vijf, door haar man samengestelde knipselmappen van krantenartikelen van nét na de oorlog met daarin allerlei nieuwsberichten over Dordrecht in de wederopbouwtijd. ,,U schrijft altijd van die aardige stukkies over de stad, dus ik dacht, die ouwe knipsels vindt u vast wel interessant,’’ vertelde ze me vorige week aan de telefoon.
Gisteren ging ik naar haar huis om haar de uitvergroting te overhandigen. Bij de Hema had ik een lijstje gekocht en ik was meer dan tevreden met het eindresultaat. Aan de rooddoorlopen ogen van de vrouw die open doet zie ik al direct hoe het zit. ,,Mijn moeder is vannacht in haar slaap overleden,’’ vertelt ze me, als ik de reden van mijn bezoek uitleg. Ze nodigt me uit om binnen te komen, maar een beetje verlegen door de situatie wimpel ik dat af en ik overhandig haar de foto. Als ik in mijn jaszak naar de autosleutels zoek, haal ik bij toeval het originele fotootje tevoorschijn dat ik vergeten ben terug te geven. Zittend in de auto, turend naar dat gelukkige tafereeltje, laat ik een mallotig traantje over een leven in knipsels van een Dordtse vrouw en een Dubbeldamse man die ik nooit gekend heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s