Nee, Dordt is geen Wassenaar, maar dat wisten we al


voorstraat-winkelstraten-dordrecht-2(p location,615)(c 0)We hadden al een Action, een Wibra, een Zeeman, een Schoenenreus en een Bram. Sinds kort hebben we een Big Bazar en naar verwachting mogen we straks ook nog een Primark en een heuse ‘Bas’ in de binnenstad begroeten. Nee, Dordt is zeker geen Wassenaar, maar dat wisten we al. Ik vergelijk Dordt altijd een beetje met Feyenoord, want de grootste successen van zowel stad als voetbalclub liggen toch echt in het verleden. Feyenoord beleefde haar hoogtepunten in de jaren zeventig van de vorige eeuw en voor de gloriejaren van Dordt moet je zelfs nog een paar eeuwen verder terug. Het Dordrecht van vandaag is een arbeidersstad, een provinciestad, een van oorsprong rood bolwerk, waar relatief veel mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dordt is een stad van jekkies en sjekkies en een looploempiaatje van Xuan. Klinkt dat negatief of denigrerend? Als dat bij u zo overkomt dan spijt me dat, maar volgens mij is dat gewoon de realiteit. Ik kan er eerlijk gezegd ook niet mee zitten, want ik voel me hier meer dan thuis en er staat ook zoveel tegenover: we wonen in een schitterend klassiek filmdecor, we hebben prachtige parken, een imposante Biesbosch om de hoek, we worden omgeven door meanderende rivieren, de lokale FC draait als een tierelier (dus borst vooruit) en voor dat Energiehuis, dat Filmhuis, die Sportboulevard en straks dat Kunstmin 2.0 hoeven we ons zeker niet te schamen. Wat ik het leukst van Dordt vind zijn de Dordtenaren, want zij mogen dan de reputatie hebben beroepsmopperaars te zijn, daarachter schuilt een diepe liefde voor de eigen stad. ‘Import’ wordt hier stug mekkerend begroet maar uiteindelijk altijd in de armen gesloten. Voorbeeldje? Toen jaren geleden een muezzin van de moskee op vrijdag voor het eerst zijn gebedsoproep over de buurt liet schallen, was het gemopper niet van de lucht. Op een goeie dag kwam er zomaar ineens een heel andere stem uit de luidsprekers. Een buurtbewoner merkte dat op en sprak me op straat aan. ,,Hé hoor je dat? Ze hebben een nieuwe zangert. Ik vond die vorige toch leuker hoor.’’

Eén reactie

  1. Een betaalbare benedenwoning met een tuintje en ik ben terug.. Het wordt tijd, ik mis mijn eilandbewoners en mijn eiland met Biesbosch dat je zo prachtig en liefdevol beschrijft. Ik mis de Brocking en de kinderboerderij, het Merwesteinpark, het Wantijbad en natuurlijk Xuan….. eigenlijk alles… Dank voor deze reminder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s